♦ Η συνεδρία είναι μια διαδικασία αλληλεπίδρασης.
♦ Η διαδικασία συνεδρίας είναι μια θεραπευτική σχέση.
♦ H θεραπευτική σχέση είναι μια διαδικασία αλληλεπίδρασης.

Καθώς μαθαίνουμε το Σιάτσου, μελετάμε περίπλοκη φιλοσοφία, διαβάζουμε βιβλία, παρακολουθούμε σεμινάρια και εκπαιδευόμαστε με βιωματική μάθηση.

Φέρνουμε τις δικές μας προσωπικές μεταβολές σε αυτό το Σώμα σοφίας, αποκτώντας ενδιαφέρουσες εμπειρίες μέσα στο σώμα, διαμέσου του σώματος, έξω από το σώμα και με το περιβάλλον. Οι διάφορες προσεγγίσεις, ικανότητες και δεξιότητές μας ως ασκούμενες/οι στο Σιάτσου στοχεύουν στην επίτευξη μιας δυναμικής ικανότητας ώστε να διαχειριζόμαστε και να μεταμορφώνουμε την Υγεία, την δική μας και της πελάτισσας.

Συνεχής μελέτη και ανάπτυξη καθιστούν τον καθένα ικανό να εξασκήσει το δικό του μοναδικό Σιάτσου. Έτσι το Σιάτσου γεννιέται, αναπτύσσεται και ωριμάζει ακολουθώντας όλα τα στάδια μιας συνειδητής ζωής. Μια συνεχής, ζωντανή διαδικασία αλληλεπίδρασης συμβαίνει ανάμεσα σ’ εμένα και τον εαυτό μου, εμένα και τον πελάτη, εμένα και τον κόσμο.

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ – ΧΩΡΟΣ – ΣΥΝΟΔΕΙΑ – ΒΙΩΜΕΝΗ ΑΙΣΘΗΣΗ

Ως Ασκούσες/ούντες το Σιάτσου δεν είμαστε εδώ για να απαντήσουμε σε προσδοκίες δικές μας ή των πελατών μας. Είμαστε εδώ για να συνοδεύσουμε τον εαυτό μας και την δεχόμενη σε έναν ανοιχτό φιλικό χώρο και να προχωρήσουμε μαζί στην σωστή επόμενη κίνηση – αυτή που είναι έτοιμη να αναδυθεί. Καθιερώνουμε μια συνεχόμενη σχέση μαζί του με σεβασμό, αποδοχή, μη κριτική. Διαμορφώνουμε έναν ΧΩΡΟ όπου γινόμαστε Συνοδοί σε αυτό που είναι να συμβεί και δεν το γνωρίζουμε ακόμη. Όντας σε κατάσταση Παρουσίας και με μια ευχάριστη αίσθηση ζωντάνιας και ηρεμίας δημιουργούμε έναν ασφαλή χώρο για να «ακούσουμε», να αναγνωρίσουμε, να συνδεθούμε με γνώση και κατανόηση, μέσα απο την Τέχνη του Αγγίγματος του Σιάτσου.

Ο χώρος αυτός δεν είναι το μυαλό. Ο χώρος υπάρχει, επειδή «το μυαλό δεν υπάρχει». Το μυαλό φέρνει τα ‘Ορια, απαραίτητα και αυτά για το πλαίσιο της διεξαγωγής μιας συνεδρίας. Υπάρχει μια άχρονη στιγμή όπου γινόμαστε ένα δοχείο άδειο από συναισθήματα και προσωπική ιστορία. Τότε αφηνόμαστε με εμπιστοσύνη στην αυθεντικότητα των αισθημάτων. Όταν αγγίζουμε με τα χέρια μας δεν αγγίζουμε με αυτά, αλλά με ΟΛΑ όσα είμαστε.

Πρώτο μέλημα είναι να μάθουμε να είμαστε Συνοδοί του εαυτού μας. Οι δεξιότητες και οι ικανότητες μας γίνονται το φόντο-πλαίσιο, όπου η αλληλεπίδραση συμβαίνει και τροφοδοτείται από ορισμένα στοιχεία και χαρακτηριστικά που δεν είναι νοητικές ετικέτες αλλά βιωμένη επίγνωση (“Felt Awareness”).

Όλα καταγράφονται στο σώμα. Το ΣΩΜΑ είναι η τεράστια πολυπλοκότητα της προσωπικότητάς μας, μια βάση δεδομένων που εμπεριέχονται όλες οι πληροφορίες. Ο Sensei Masunaga δίδαξε αυτήν την υποκείμενη ευφυία (underlined intelligence) του σώματος μέσω των Μεσημβρινών. Τα κανάλια ενέργειας είναι ο ΧΩΡΟΣ όπου η υψηλότερη νοημοσύνη ρέει μέσα από το σώμα μεταφέροντας ολόκληρη την ιστορία του. Το Qi είναι η οργανωτική δύναμη του ΣΩΜΑΤΟΣ. Μεταφέρει πληροφορίες κάνοντας επαφή, παύση, ανίχνευση, μετακίνηση προς τα εμπρός. Είναι το κύριο θεραπευτικό δυναμικό και μέσα σε αυτό το μεσοδιάστημα επιτρέπουμε να αναπτυχθεί η επόμενη σωστή κίνηση.

Για να συμβεί αυτό χρειάζεται μια αλλαγή οπτικής θέασης του ρόλου μου ως Ασκούσα την Τέχνη του Σιάτσου. Οι ιδιαίτερες ποιότητες της στάσης μου θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν τη συνειδητότητα μου. Μαθαίνοντας να συσχετίζομαι με τις διαφορετικές πτυχές του εαυτού μου, συμβαίνει μία εξέλιξη. Επιτρέπω να αναγνωρίσω διαφορετικά μέρη μου, να επικοινωνήσω μαζί τους, να ακούσω με ενσυναίσθηση, να συνδεθώ βαθιά μαζί τους, δίνοντας χρόνο και χώρο για αυτό που δε γνωρίζω. Έχοντας πρόσβαση στην «άκρη της συνειδητότητας μου» συνδέομαι με τον άπειρο Χώρο εντός. Αναπτύσσω την εσωτερική σχέση με εμένα, γίνομαι μια ελεύθερη ερευνητική Ύπαρξη και αυτό μεταφέρω στο Άγγιγμα μου. Γίνομαι μια παρουσία κατανόησης και βαθιάς λογικής. Το Άγγιγμά μου γίνεται ένα κάλεσμα και μια απόκριση σε μια συνεχόμενη εναλλαγή που γεμίζει την καρδιά και το νου με χαρά.

Είναι το θεμέλιο για να εξελίξει την ποιότητα της συνοδείας μου προς τον άλλον. Τότε μεταξύ Εμένα και Εσένα δημιουργείται μια 3η ενέργεια. Να το πούμε Αγάπη, Πνεύμα, Θεό, Ανυψωμένη κατάσταση? Όπως κι αν το ορίσουμε, είναι αναγνωρισμένο για την Αλχημική του δύναμη. Όταν αγγίζουμε είναι σαν να ξυπνάμε απο ένα όνειρο. Νομίζουμε ότι είμαστε χωρισμένες, μόνες. Η Ενότητα είναι η Πεμπτουσία μας και εκεί η Συνοδεία μας έχει ΑΠΟΔΟΧΗ και ΣΥΜΠΟΝΟΙΑ.

Δεν μπορώ να έχω ενσυναίσθηση για τον άλλον, αν πρώτα δεν έχω για εμένα. Δεν μπορώ να λέω Γίνε Φως, αν δεν γίνομαι Φως!