Συνέντευξη της Αντιγόνης Τσεγγελή στο Big Fish, Πρώτο Θέμα

Η ευεξία είναι λίγα αγγίγματα κοντά: ανακαλύψτε τη γιαπωνέζικη μέθοδο bodywork, που είναι βάλσαμο για σώμα και ψυχή.

Δεν είναι ούτε ζίου ζίτσου, ούτε μασάζ! Το Σιάτσου (Shiatsu) είναι μια συμπληρωματική ολιστική αγωγή υγείας από την Ιαπωνία. Και αν αυτό ακούγεται σιδηρόδρομος, πάρτε το αλλιώς. Φανταστείτε μια μέθοδο εργασίας πάνω στο σώμα (bodywork στα αγγλικά) που εφαρμόζεται από τις τρίχες της κεφαλής έως τα δαχτυλάκια των ποδιών. Και το καλύτερο; Εσείς δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα για να το απολαύσετε! Οι καλοί άνθρωποι που παρέχουν συνεδρίες Σιάτσου φροντίζουν για τη χαλάρωση ή την τόνωσή σας, για τους μυοσκελετικούς πόνους σας, τα προβλήματα στη μέση ή τον αυχένα και για έναν σωρό ακόμα ενοχλήσεις που μπορεί να σας ταλαιπωρούν (από γυναικολογικές έως ψυχολογικές).

Λίγοι γνωρίζουν την εκπληκτική αυτή μέθοδο, κάτι που η Ελληνική Εταιρεία Σιάτσου έχει αποφασίσει να διορθώσει ορίζοντας τον Οκτώβριο ως Μήνα Ενημέρωσης για το Σιάτσου.

Η πρόεδρος της εταιρείας Αντιγόνη Τσεγγελή, που ασκεί το Σιάτσου πάνω από 15 χρόνια, σημειώνει ότι βασικός στόχος τους είναι η γνωριμία του κοινού με το Σιάτσου σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. «Υπάρχει αρκετός κόσμος που δεν το γνωρίζει, είναι διστακτικός ή δύσπιστος με τις θεραπευτικές αγωγές υγείας και θέλει δικαίως να αισθάνεται ασφάλεια με ό,τι αφορά την υγεία του», σημειώνει. Στο εξωτερικό είναι διαφορετικά τα πράγματα, καθώς το Σιάτσου «είναι ευρέως γνωστό για τα θεραπευτικά του αποτελέσματα, αλλά και για την εφαρμογή του σε νοσοκομεία (ιατρεία πόνου, για προετοιμασία ή αποκατάσταση μετά τις χειρουργικές επεμβάσεις ανοικτής καρδιάς, θεραπευτικά κέντρα υγείας και ευεξίας κ.ά.)».

Και στην Ελλάδα υπάρχουν εθελοντικές ομάδες σε νοσοκομεία και ιατρεία πόνου αλλά δεν είναι τόσο διαδεδομένες: «Θεωρούμε ότι χρειάζεται αυτό το επίπεδο ενημέρωσης για το Σιάτσου, καθώς μπορεί να βοηθήσει σε πολλά θέματα υγείας με απλό και άμεσο τρόπο χωρίς φυσικά να υποκαθιστά την ιατρική φροντίδα, αλλά να δρα παράλληλα και συμπληρωματικά με αυτή».

Γιατί είναι τόσο τέλειο όμως το Σιάτσου;
«Τα έχει όλα! Απαιτεί καταρχήν γνώση και υψηλού επιπέδου εκπαίδευση από τον ασκούντα και αυτό το εισπράττει ο δέκτης. Η συνεδρία είναι μοναδική κάθε φορά. Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες που ξεκινούν από διαφορετικές αιτίες (ιδιοσυγκρασία, τρόπος ζωής, κλιματικές συνθήκες, εσωτερικά ή εξωτερικά ερεθίσματα, ιατρικό ιστορικό). Μέσα από τη διαδικασία αναγνώρισης αυτών των αναγκών και αιτιών δίνεται στον δεχόμενο ο χρόνος να ακουστεί. Πολλοί αναφέρουν συχνά την αίσθηση επανασύνδεσης με τον εαυτό τους και το σώμα τους.

Το άγγιγμα, η ανθρώπινη επαφή, το αίσθημα αποδοχής, η σύνδεση και επαφή με το σώμα, η ανακούφιση από τον πόνο, η χαλάρωση, η εξισορρόπηση, η διαύγεια, η αναζωογόνηση είναι μερικά μόνο από τα οφέλη».

Οπως με πολλές άλλες μεθόδους, υπάρχει ακόμα προκατάληψη απέναντι στην αποτελεσματικότητα και τις μεθόδους του Σιάτσου. Αυτός ήταν κι ένας από τους λόγους που ιδρύθηκε η ΕΛΕΣΙ το 2001 «με σκοπό την ανάπτυξη, την προώθηση και την αναγνώριση του σιάτσου και τη διασφάλιση ποιότητας στην άσκησή του. Τα έγκριτα μέλη της έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον 3ετείς σπουδές (σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση) και έχουν πιστοποιηθεί από την ΕΛΕΣΙ για τη θεωρητική και πρακτική τους κατάρτιση. Στόχος μας είναι η προαγωγή των θεμάτων που αφορούν την καλή άσκηση του σιάτσου, η ενημέρωση κρατικών και επιστημονικών φορέων αλλά και του ευρέως κοινού σε σχέση με αυτό».

Με την πίστη πως κάποια στιγμή κάθε προκατάληψη θα εξαλειφθεί. Η ίδια δηλώνει «ακόμα ενθουσιασμένη μετά από 18 χρόνια άσκησης του Σιάτσου και συνεχούς εκπαίδευσης. Μου άλλαξε τη ζωή όταν το γνώρισα ως δεχόμενη πριν από 23 χρόνια. Αγαπώ και πιστεύω τον τρόπο που λειτουργεί στον άνθρωπο, σε εμένα, στη ζωή μου». Δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία: δοκιμάστε το Σιάτσου!

Επισκεφθείτε το site της ΕΛΕΣΙ (www.shiatsugr.gr) για πληροφορίες και λεπτομέρειες για τις δράσεις της, όπως και τη σελίδα της στο Facebook (facebook.com/shiatsugr)