Οι παραδόσεις πολλών λαών θεωρούν τον ήχο ως πρωταρχική συμπαντική δύναμη, η οποία συνέβαλε στην δημιουργία της ύλης. ‘Εν αρχή ήν ο Λόγος και ο Λόγος ήν προς τον Θεό’ υπενθυμίζει τόσο η Βίβλος , όσο και το Κοράνι και η Ριγκ-Βέδα. Από τα βάθη του χρόνου,Σαμάνοι θεραπευτές, φιλόσοφοι, μουσικοί και ιερείς πίστευαν πως η δύναμη του ήχου και της μουσικής γενικότερα, μπορούσε να φέρει σε αρμονία το σώμα και ο μυαλό του ανθρώπου. Αποδίδοντας στον ήχο μαγικές ιδιότητες, τον χρησιμοποιούσαν στη θεραπεία σώματος και μυαλού, έχοντας πρόσβαση στις βαθύτερες καταστάσεις της συνείδησης.
Τα κινέζικα gong διαλογισμού, τα κουδουνάκια των Θιβετιανών μοναχών και τα ινδουιστικά μάντρας, είναι μερικά παραδείγματα θεραπευτικής χρήσης των ήχων. Η Αγιουβέρδα, η παραδοσιακή ινδική ιατρική, χρησιμοποιεί ορισμένους πρωταρχικούς ήχους που έχουν ισχυρό αποτέλεσμα στο μυαλό, στο σώμα και στο πνεύμα. Ακόμα και αν κάποιος λέει από μέσα του τους ήχους στη διάρκεια ενός διαλογισμού, το μυαλό ηρεμεί και η αναπνοή γίνεται πιο αργή. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες αυτά τα ηχητικά κύματα μπορούν να καθυστερούν την εξάπλωση των καρκινογόνων κυττάρων.

Ορισμένες υψηλές συχνότητες ήχων επιδρούν στον άνθρωπο σαν παυσίπονα.
Ο ήχος είναι μια μορφή ενέργειας, η οποία είναι αποτέλεσμα δόνησης. Κάθε συχνότητα έχει ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος που γίνεται αντιληπτό μέσω της ακοής, αλλά και μέσω της δόνησής της στο σώμα μας. Ήχο δεν παράγει μόνο η φωνή μας, αλλά όλα τα ζωτικά μας όργανα όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος, το αίμα, η αναπνοή, το πεπτικό σύστημα κ.α.

Σήμερα με τον τεχνολογικό εξοπλισμό που διαθέτουμε, μπορούμε να παρατηρήσουμε τη λειτουργία του σώματος και του εγκεφάλου με ακριβείς λεπτομέρειες. Να μετρήσουμε τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στο μυαλό και το σώμα στις διαφορετικές καταστάσεις της συνείδησης και της υγείας. Ερευνητικά προγράμματα σε πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, έχουν ως αντικείμενο την έρευνα της νευροφυσιολογίας, της περισυλλογής, των επιπέδων χαλάρωσης και της αλληλεπίδρασης μυαλού και σώματος.

Κατ’αρχήν σημασία έχει η κατανόηση της έννοιας ‘ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ‘. Ζούμε σ’ένα σύμπαν που αποτελείται εξ ολοκλήρου από ενέργεια, και το σώμα ακούει συχνότητες. Το φώς, η δόνηση, ό ήχος και η μουσική είναι συχνότητες. Τα αυτιά αλλάζουν αυτό το αισθητηριακό ερέθισμα σε βιοχημικούς παλμούς και στέλνουν αυτή τη πληροφορία στον εγκέφαλο, όπως ακριβώς κάνουν τα μάτια στις συχνότητες του φωτός και η μύτη στις οσμές. Έτσι κάθε παλμός αλλάζει σε βιοχημικό ερέθισμα και πηγαίνει στον εγκέφαλο. Κάθε αισθητηριακό όργανο μετά, συλλέγει πληροφορίες σαν ερεθίσματα της συχνότητας και τα αλλάζει σε βιοχημικούς παλμούς, που τα στέλνει στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος με τη σειρά του διυλίζει την πληροφορία και την ανακατανέμει σε συστήματα και λειτουργίες του σώματος , έτσι ώστε το σώμα να μπορεί να διατηρήσει την υπόσταση του.

Κάποιος πολύ εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί και πώς ξέρει ο εγκέφαλος να κατευθύνει αυτά τα ερεθίσματα στο κατάλληλο μέρος; Και η απάντηση είναι: με την οκτάβα της συχνότητας. Η μουσική κλίμακα , η οποία βασίζεται στις αρμονίες της Ιερής Γεωμετρίας αντιπροσωπεύει την μαθηματική δομή της ψυχής του κόσμου, επειδή ενσαρκώνει την ουσία του Σύμπαντος και κάθε Ήλεκτρου μέσα στο σώμα μας. Στις ειδικές επιστημονικές έρευνες για τις επιδράσεις συγκεκριμένων συχνοτήτων του ήχου στην λειτουργία του εγκεφάλου, των οργάνων και την χημεία του σώματος, ανακάλυψαν, ότι ο εγκέφαλος χειρίζεται τις συχνότητες του ήχου σαν πληροφορίες με μία καθορισμένη σειρά.

Επι πλέον, ο εγκέφαλος αποκωδικοποιεί τις πληροφορίες αυτές και τις μεταδίδει στα συστήματα ελέγχου. Λειτουργεί σαν ένας μετασχηματιστής πληροφοριών που μετατρέπει και μεταφέρει την εκάστοτε συχνότητα-πληροφορία με την μορφή δόνησης με τον ίδιο τρόπο που ένας δέκτης-ραδιόφωνο λαμβάνει έναν παλμό κυμάτων και εκπέμπει –μετασχηματίζει τις διαφορετικές συχνότητες.

Στο Σώμα αυτές οι συχνότητες αναγνωρίζονται από συγκεκριμένα εγκεφαλικά κύτταρα ή κύματα του εγκεφάλου και διαφορετικά κύτταρα αντιδρούν στην κάθε διαφορετική συχνότητα. Ο Peter Mandel (νευροφυσιολόγος) βλέπει τα συστήματα ελέγχου του εγκεφάλου σαν το κέντρο πληροφοριών, το οποίο είναι στο επίκεντρο, κατα την αναζήτηση της αιτίας μιας αρρώστιας. Από εκεί πρέπει να σταλούν παλμοί οι οποίοι θα λειτουργήσουν με τρόπο ρυθμιστικό για να επαναφέρουν το μπλοκαρισμένο σύστημα, στην αρχική του συντονισμένη αντίδραση.

Τα tuning forks δηλ. τα μουσικά διαπασών φέρνουν το σώμα, το νευρικό σύστημα, τον μυϊκό τόνο και τα όργανα σε ισορροπία. Έχουν την δυνατότητα να επιδράσουν στην δυναμική ενεργειακή κατάσταση του οργανισμού.

Κτυπώντας τα, ακριβείς μαθηματικές αναλογίες παράγουν καθαρά μουσικά διαστήματα γνωστά ως Πυθαγόρειο κούρδισμα. Κατα την διάρκεια της ηχοθεραπείας, το φυσικό σώμα θα επανατοποθετηθεί ώστε να κρατήσει αυτές τις αναλογίες και να ηχήσει σωστά. Η μέθοδος είναι γνωστή ως Repatterning και αναπτύχθηκε από τον Dr. John Beaulieu, πρωτοπόρο θεραπευτή του ήχου.

O ήχος των αρμονικών των μουσικών διαπασών εισέρχεται κατ’ευθείαν στο σώμα μέσα από το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο και διατηρεί την επικοινωνία μεταξύ όλων των κυττάρων.

Το Rejuvance είναι μια φυσική τεχνική για το πρόσωπο που δουλεύει και αποκαθιστά με ειδικούς χειρισμούς την αναζωογόνηση της επιδερμίδας και ταυτόχρονα καθώς εμπεριέχει και ειδικούς χειρισμούς στα βελονιστικά σημεία του προσώπου και στο πάνω μέρος της πλάτης, αυχένα , ώμων και στήθους φθάνει σε ένα ολιστικό αποτέλεσμα απελευθέρωσης εντάσεων σε όλη την περιοχή με αποτέλεσμα ένα υπέροχο αίσθημα ευεξίας σε όλο το σώμα. Η ΣΥΝΘΕΣΗ και ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ με τις αρμονικές του ήχου μέσα από την χρήση των μουσικών διαπασών δίνει την δυνατότητα να επιδράσουμε πιο βαθειά στην ολότητα του οργανισμού μέσω του συμπαθητικού νευρικού συστήματος . Έτσι το αποτέλεσμα σ’αυτήν την ολιστική φροντίδα του ρεζουβάνς είναι ακόμη μεγαλύτερο καθώς γνωρίζουμε πόσο το νευρικό και μυϊκό σύστημα είναι απόλυτα συνδεδεμένα.

Ακόμα και στην κλασσική αισθητική φροντίδα, κατά την διάρκεια της εφαρμογής θεραπευτικής μάσκας μετά από ένα λεμφικό drainage, η και σε όποια άλλη αναζωογονητική αναπλαστική φροντίδα, την στιγμή που είμαστε χαλαροί και ελεύθεροι να δεχτούμε θεραπευτικά μηνύματα, η χρήση των διαπασών μπορεί να εφαρμοσθεί με καταπληκτικά αποτελέσματα.

Ακόμη η εφαρμογή των διαπασών επάνω στα βελονιστικά σημεία του προσώπου ενισχύει το αποτέλεσμα της δακτυλοπίεσης καθώς ο συντονισμός του yin και yang φέρνει την ενεργειακή εξισορρόπηση σε όλο το σώμα. Η θεραπευτική εργασία μπορεί ακόμη να εφαρμοσθεί σε ενεργειακό επίπεδο μέσω των chakras. Οι ήχοι όπως και τα χρώματα, που είναι και εκείνα δονήσεις, επιδρούν πάνω στα (τσάκρα) ενεργειακά κέντρα ανοίγοντας τα μπλοκαρίσματά τους και κατ’ επέκταση βοηθoύν τα όργανα που αντιστοιχούν σε κάθε τσάκρα να λειτουργήσουν καλύτερα.

Όταν είμαστε σε μια κατάσταση κακής υγείας, τα chakras μπορούν να διαστρεβλωθούν, να βγουν από την ευθυγράμμιση ή ακόμα και να μείνουν στάσιμα. Όταν αυτό συμβαίνει, η ενέργεια δύναμης ζωής δεν μπορεί να ρεύσει μέσα και έξω ελεύθερα και το φυσικό σώμα μπορεί να υποφέρει. Η πίεση, η ανικανότητα να εκφραστούν οι συγκινήσεις, οι πεποιθήσεις που είναι ασύμφωνες με την αλήθεια, η αποσύνδεση μας από μια υψηλότερη δύναμη, η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης, η έκθεση στην τοξικότητα, κ.λπ. μπορούν να προκαλέσουν το σύστημα των chakraς , να κλείσει προς τα μέσα. Κάθε τσάκρα αντηχεί με μια ιδιαίτερη συχνότητα δόνησης και είναι ένα αναπόσπαστο τμήμα της παλμικής ιατρικής. Το κάθε τσάκρα ισορροπείται με την πρόσκληση του πίσω στη φυσική του κατάστασή δόνησης & συχνότητας. Το φυσικό σώμα είναι μια μονάδα φτιαγμένη από πολλά διαφορετικά αναπόσπαστα τμήματα που σχεδιάζονται για να είναι αυτοεπιδιορθούμενα. Η εργασία του σώματος είναι να διατηρήσει την ισορροπία και την ελεύθερη ροή της ενέργειας.

Η δυνατότητα θεραπευτικής εργασίας επάνω στα ενεργειακά κέντρα του λαιμού, του μετώπου και της κορυφής του κεφαλιού δίνει νοητική διαύγεια και την δυνατότητα εναρμόνισης του ορμονικού συστήματος του οργανισμού και κατ’επέκταση του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος. Όλος ο οργανισμός συντονίζεται σε πιο υψηλά ενεργειακά επίπεδα.

Το κέντρο του λαιμού ελέγχει την επικοινωνία και την αυτοέκφραση, συνδέεται με τον θυρεοειδή και παραθυρεοειδή αδένα, τον λαιμό και τα αυτιά, υποστηρίζει το σκελετικό σύστημα.

Το κέντρο του μετώπου ελέγχει την αντίληψη, την γνώση και κατανόηση, συνδέεται με την υπόφυση , τον εγκέφαλο και τα μάτια , υποστηρίζει το νευρικό και ενδοκρινικό σύστημα.

Το κέντρο της κορώνας που βρίσκεται στην κορυφή του κεφαλιού ελέγχει την προσωπικότητα, την σκέψη και την αυτο-κατανόηση, συνδέεται με την παρεγκεφαλίδα, τον νωτιαίο μυελό και τα εγκεφαλικά κύτταρα και σχετίζεται με το κεντρικό νευρικό σύστημα και τα αισθητήρια όργανα.

Χρησιμοποιώντας τα αντίστοιχα διαπασών για το κάθε ενεργειακό κέντρο, έχουμε την δυνατότητα να συντονίσουμε την λειτουργία τους. Ακόμη με τα αγγελικά tuners μπορούμε να διαγράψουμε επαναλαμβανόμενα προτύπα σκέψης και να βοηθήσουμε σε περίπτωση αϋπνίας ή δυσκολίας εστίασης και συγκέντρωσης.

Κατανοούμε πως ενεργοποιώντας με επιπλέον κατάλληλα εργαλεία αυτές τις σημαντικές λειτουργίες κατά την διάρκεια μιας φροντίδας στο πρόσωπο μπορούμε να φθάσουμε στην σύνδεση της ολότητας του οργανισμού. Τότε επαυξάνεται και η αποτελεσματικότητα των κοσμητικών καλλυντικών που χρησιμοποιούμε και η αισθητική φροντίδα αποκτά ένα καινούριο νόημα.

Ο συνδυασμός αυτής της ενεργειακής εξισορρόπησης έχει ως αποτέλεσμα για το δέρμα, που λειτουργεί σαν σφουγγάρι των εξωτερικών και εσωτερικών ερεθισμάτων, να στέλνει τα αντίστοιχα μηνύματα στα εγκεφαλικά κύτταρα και το αντίθετο. Όταν αυτή η αμφίδρομη πορεία χαρακτηρίζεται από δονητικές συχνότητες συγχρονισμένες σε ίδιο μήκος και είδος κυμάτων, τότε η ροή της ζωτικής ενέργειας συμβαίνει χωρίς εμπόδια και το αίσθημα γαλήνης και αρμονίας αντηχεί στο πρόσωπο, στο δέρμα, στα όργανα και τους ιστούς, σε όλο το σύστημα του Οργανισμού. Και τότε όλο το σύστημα εργάζεται στην τελειότητα του, όπως είναι προορισμένο απ’αρχής να λειτουργεί, μέσα στην σοφία των μηχανισμών αυτοίασης του. Το πρόσωπο, ως σύνδεσμος ανάμεσα στο σώμα, τον νού και τα συναισθήματα, δέχεται όλα τα εναρμονισμένα ερεθίσματα και από τα τρία επίπεδα και απλά ακτινοβολεί τα μηνύματα τους!

Το κείμενο έχει πάρει πληροφορίες από αρθρο της Βιοακουστικής στο περιοδικό Υοga
Link: www.lightcoloursound.com, www.biosonics.com