ΤΟ ΣΙΑΤΣΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ – ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ;
ΑΠΟ ΤΟΝ CLIFF ANDREWS
Επιτέλους έχουμε πλέον στην διάθεσή μας τις αποδείξεις καθώς το ερευνητικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σιάτσου κατέδειξε πως το Σιάτσου είναι πράγματι αποτελεσματικό. Ωστόσο το μεγάλο ερώτημα παραμένει: με ποιον τρόπο λειτουργεί το Σιάτσου στην πραγματικότητα; Όταν ξεκινά κανείς την εκπαίδευσή του βυθίζεται σε μια διαδικασία δύσκολη άλλα γεμάτη προκλήσεις που μπορεί να εμπνεύσει τον εμπλεκόμενο και να τον κάνει πιο πλούσιο σε προσωπικό επίπεδο, καθώς περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα εμπειριών – από διαλογισμό μέχρι μασάζ και από Qigong μέχρι δουλειά με το Ki. Είναι πεποίθηση μου πως η επιστημονική έρευνα που αναπτύσσεται έχει την δυνατότητα να υποδηλώσει πιθανούς μηχανισμούς που δύνανται να εξηγήσουν το πώς λειτουργεί το Σιάτσου και επίσης τον λόγο για τον οποίο εκπαιδευόμαστε με συγκεκριμένους τρόπους.
Τα ηλεκτρικά κύματα που εκπέμπει το ανθρώπινο σώμα είχαν μελετηθεί και καταγραφεί νωρίτερα από το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του και χρησιμοποιήθηκαν ως διαγνωστικά εργαλεία για την μέτρηση της δραστηριότητας της καρδιάς και του εγκεφάλου. Μόνο προσφάτως κατέστη δυνατό να αναπτυχθούν αρκετά ευαίσθητα εργαλεία προκειμένου να εντοπίσουν τα βιομαγνητικά πεδία. Ωστόσο κάθε ηλεκτρική δραστηριότητα έχει ένα αντίστοιχο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο και το φαινόμενο αυτό χρησιμοποιείται στην μετάδοση των σημάτων του ραδιοφώνου και σε ηλεκτρομαγνήτες που έχουν χιλιάδες εφαρμογές σε συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Κάθε μέσο που επιτρέπει την διέλευση ηλεκτρικής ενέργειας – είτε αυτό είναι ένα καλώδιο είτε το ανθρώπινο σώμα – έχει την ικανότητα να λειτουργεί σαν πομπός ή δέκτης ηλεκτρομαγνητικής πληροφορίας.
Το σώμα και ο νους στο σύνολό τους λειτουργούν σαν μια διασυνδεόμενη ζωντανή μεσοκυττάρια ουσία (matrix) που είναι παραγωγός και αποδέκτης βιομαγνητικών πεδίων. Το βιομαγνητικό πεδίο της καρδιάς, το οποίο είναι και το ισχυρότερο πεδίο που παράγει το σώμα, με τα πιο εξελιγμένα εργαλεία που υπάρχουν, μπορεί να εντοπιστεί από απόσταση 3 μέτρων. Κάθε σωματική, συναισθηματική και νοητική δραστηριότητα των σωμάτων μας παράγει ένα χαρακτηριστικό δομικό στοιχείο του συνολικού βιομαγνητικού πεδίου. Το ενδιαφέρον είναι πως η άσκηση της διάγνωσης Ki περιλαμβάνει το να κατευνάσουμε (να «ησυχάσουμε») στα δικά μας σώματα την σωματική και πνευματική δραστηριότητα εξασκώντας τεχνικές παρόμοιες με αυτές του διαλογισμού. Αυτή η διαδικασία είναι ακριβώς αυτό που θα χρειαζόταν έτσι ώστε να μετατρέψουμε την δική μας ζωντανή μεσοκυττάρια ουσία (living matrix) από πομπό σε δέκτη βιομαγνητικών εναυσμάτων.
Στο Σιάτσου χρησιμοποιούμε την διείσδυση Ki και το χαλαρό βάρος σώματος για να έρθουμε σε επαφή με τους μεσημβρινούς, να θεραπεύσουμε σημεία και να συνδέσουμε τα χέρια μας όσο δουλεύουμε. Πλέον υπάρχει καθαρή απόδειξη ότι αυτές οι υποκειμενικές αισθήσεις είναι μια αλήθεια, καθώς πράγματι η δύναμη του Ki που προβάλλουμε ως εκπαιδευμένοι επαγγελματίες (θεραπευτές) έχει μετρηθεί ότι είναι 1000 φορές πιο ισχυρή από το βιομαγνητικό πεδίο της καρδιάς, το οποίο είναι υπό φυσιολογικές συνθήκες το πιο ισχυρό στα σώματά μας και περίπου 1.000.000 φορές πιο ισχυρή από το βιομαγνητικό πεδίο που δημιουργείται στους εγκεφάλους μας.
Ακόμη πιο συναρπαστικό είναι το ότι αυτό το βιομαγνητικό πεδίο που εκπέμπεται από τα χέρια μας καθώς δουλεύουμε δεν βρίσκεται σε σταθερή συχνότητα αλλά εντοπίζεται σε ένα φάσμα συχνοτήτων που έχει δείξει ότι βελτιστοποιεί την θεραπεία των διαφορετικών ειδών του σωματικού ιστού. Στην πραγματικότητα είναι στην διαδικασία παραγωγής μηχανές που προσομοιώνουν τις βιομαγνητικές συχνότητες των χεριών μας και αποσκοπούν σε κοινή χρήση στα νοσοκομεία προκειμένου να ξεκινά εκ νέου η θεραπεία σε δύσκολους τραυματισμούς που αποτυγχάνουν να θεραπευτούν με συμβατό τρόπο.
Πλέον δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητήσουμε ότι οι δρόμοι των Μεσημβρινών πράγματι υπάρχουν, όπως ανέφερε ο Bill Palmer στο πρόσφατο άρθρο του στα Νέα του Σιάτσου (Shiatsu News), καθώς οι φωτογραφίες των συνεκτικών εκπομπών βιοφωτονίων του Popp έχουν δώσει εντυπωσιακές εικόνες από τις διαδρομές των μεσημβρινών υπό το φως του φάσματος IR. Με ποιον τρόπο αυτές οι οδοί των φυσικών φωτονίων θα μπορούσαν να συνδεθούν με τη λειτουργία του μεσημβρινού είναι άλλο ένα αίνιγμα και για το οποίο η Patrizia Stephanini και εγώ ρωτήσαμε τον Emilio Del Guidice σε πρόσφατη συνάντηση που είχαμε σχετικά με την κβαντική συνοχή και τους μεσημβρινούς – η απάντησή του – «αυτό μένει σε εσάς τους δυο να το ανακαλύψετε». Η πιο πιθανή εξήγηση βρίσκεται στην εμβρυική ανάπτυξη της φάσια και του συνδετικού ιστού.
Αλλά τι γίνεται με την διάγνωση;
Έχω μια αγαπημένη τεχνική για να δείχνω πόσο σημαντικό συστατικό είναι η δουλειά με την ενέργεια στην διάγνωση Hara. Αρχικά βρίσκω ένα Kyo και ένα Jitsu μεσημβρινό του Hara και στην συνέχεια σφίγγω τα χέρια και τους βραχίονές μου έως ότου οι διαφορές μεταξύ των ζωνών του Hara να περιοριστούν στην ομοιόμορφη υφή του κοιλιακού τοιχώματος – η διάγνωση εξαφανίζεται μπροστά στα ίδια μας τα μάτια. Αυτό είναι εύκολο να το κάνει κανείς – δοκιμάστε το κι εσεί… αλλά ποιος μηχανισμός είναι σε λειτουργία εδώ, που πηγαίνουν το Kyo και το Jitsu στο Hara; Και γιατί μπορεί αυτή η εμπειρία να μας βοηθήσει να καταλάβουμε με ποιον τρόπο μπορούμε να κάνουμε μια διάγνωση Hara;
Φαίνεται πως η πραγματική φυσική ψηλάφηση της κοιλιάς είναι μόνο μέρος της μετα-αντίληψης που μας επιτρέπει να «διαγνώσουμε» ή να «διαβάσουμε ενεργειακά» το Hara. Η φυσική ψηλάφηση δεν είναι καν απαραίτητο μέρος της διαδικασίας, καθώς είναι εφικτό να εντοπίσουμε διαφορές στις περιοχές του Hara μακριά από την επιφάνεια του σώματος – χρησιμοποιώντας την λεγόμενη «αιθερική» διάγνωση ή «απέχουσες από το σώμα» τεχνικές. Η Pauline Sasaki άλλαξε την αρχική τεχνική ψηλάφησης της Masunaga φωτίζοντας το άγγιγμα και δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην ευθυγράμμιση, εισάγοντας με τον τρόπο αυτό στοιχεία από τεχνικές του ενιαίου πεδίου που έμαθε από τον Akinobu Kishi την δεκαετία του 70. Η λογική αυτής της προσέγγισης είναι ότι εξισορροπεί την φυσική τροφοδοσία της απευθείας σύνδεσης με την ζωντανή μεσοκυττάρια ουσία διαμέσου της ψηλάφησης της δομής του σώματος με πληροφορία από το ευρύτερο βιομαγνητικό πεδίο. Βασικά όσο πιο ελαφρύ είναι το άγγιγμα και όσο περισσότερη έμφαση δίνεται στην ευθυγράμμιση τόσο περισσότερο προσαρμόζουμε την ισορροπία μεταξύ της πληροφορίας από το πεδίο επίδρασης των μεσημβρινών και λιγότερο από τα σπλάχνα της περιοχής.
Αν τα μοτίβα Ki της λειτουργίας του μεσημβρινού εκπροσωπούνται από χαρακτηριστικά δομικά στοιχεία του συνόλου του βιομαγνητικού πεδίου θα έπρεπε να ήταν εφικτό να τα αισθανθούμε. Πρόσφατα δοκίμασα αυτό το πείραμα σε ένα workshop (εργαστήρι). Ζήτησα από τους συμμετέχοντες να γίνουν ζευγάρια και με τα μάτια κλειστά να αισθανθούν το ταίρι τους που ήταν 2 μέτρα μακριά. Τότε ο παρτενέρ τους χρησιμοποίησε τις εκφράσεις του μεσημβρινού Masunaga για να προκαλέσει μια αλλαγή στο βιομαγνητικό του πεδίο. Οι μαθητές έχοντας τα μάτια κλειστά δεν είχαν καμία δυσκολία στο να εντοπίσουν και να περιγράψουν τις αλλαγές που δημιουργήθηκαν στο πεδίο του παρτενέρ τους.
Στην διάγνωση συνθέτουμε τα όσα αντιλαμβανόμαστε από το απευθείας άγγιγμα με την ευρύτερη αντίληψη που λαμβάνουμε από το σύνολο του βιομαγνητικού πεδίου – η εκπαίδευση μας θα λειτουργήσει προκειμένου να δημιουργήσει ένα φίλτρο που θα μας επιτρέψει να έχουμε επίγνωση των λειτουργιών των μεσημβρινών. Τότε τα συνθέτουμε σε μια μετα-αντίληψη την οποία ερμηνεύουμε ως Kyo ή ως Jitsu. Μια από τις ιδιοφυείς ποιότητες του συστήματος Masunaga είναι η έμφαση στην κιναισθητική εκμάθηση των λειτουργιών των μεσημβρινών διαμέσου των εκφράσεων τους. Αυτό μετατρέπει την θεωρία σε μια άμεση βιωματική εμπειρία των χαρακτηριστικών βιομαγνητικών μοτίβων.
Το πρώτο πράγμα που μας διδάσκεται στο Σιάτσου είναι να βρούμε το κέντρο μας ή να ευθυγραμμίσουμε τους εαυτούς μας. Διδασκόμαστε ότι συνδεόμενοι με το «Παγκόσμιο Qi» θα έχουμε την ικανότητα να αισθανθούμε κάποιου άλλου το Ki και επίσης να κάνουμε πιο αποτελεσματική θεραπεία στον δεχόμενο. Όμως πως θα μπορούσε θεωρητικά να λειτουργεί αυτό;
Ένας πιθανός μηχανισμός θα μπορούσε να είναι η συνήχηση Schumann. Διακυμάνσεις στο μαγνητικό πεδίο της Γης, χιλιάδες φορές πιο ισχυρές από το βιομαγνητικό πεδίο που δημιουργείται από το ίδιο μας το σώμα καταδεικνύουν ενδιαφέρουσες ομοιότητες με τα άλφα εγκεφαλικά κύματα. Αυτό οδήγησε κάποιους επιστήμονες να εικάσουν ότι μέρος της ευθυγράμμισης και του συντονισμού με το Παγκόσμιο Ki θα μπορούσε να επιτρέψει στα άλφα εγκεφαλικά κύματα να αντηχήσουν ή να ενσωματωθούν με την συνήχηση Schumann.
Τι γίνεται με το χαλαρό σωματικό βάρος;
Γιατί είναι τόσο σημαντικό να χρησιμοποιούμε το χαλαρό σωματικό βάρος για να συνδεθούμε με τον μεσημβρινό Ki; Η μυϊκή σύσπαση έχει πολλές επιδράσεις, καθώς όχι μόνο δημιουργεί τα δικά της μοτίβα στο βιομαγνητικό πεδίο αλλά επιδρά επίσης στον συνδετικό μας ιστό και το νευρικό σύστημα. Τα χαλαρά σώματα κατά την διάρκεια της συνεδρίας μας έχουν δυο επιπτώσεις – αυξάνουν την δεκτικότητά μας σε σχέση με το βιομαγνητικό πεδίο του πελάτη μας, ησυχάζοντας το δικό μας, ενώ επίσης αυξάνουν την επίδραση της πρόθεσής μας και της ικανότητάς μας να προβάλλουμε το Ki –συνθήκη ιδανική για να μεγιστοποιήσουμε την επίδραση της θεραπείας μας και την ικανότητας μας να συντονιζόμαστε με το τι συμβαίνει όσο δουλεύουμε.
Η πρόθεση, που κάποιες φορές λέγεται και «στόχευση του νου» (mindset) – όπως υπογραμμίζουν κάποιοι δάσκαλοι – είναι ένα σημαντικό μέρος της τεχνικής του Σιάτσου. Αλλά πως θα ήταν δυνατόν να χρησιμοποιήσουμε την διάνοιά μας για να αλλάξουμε αυτό που αντιλαμβανόμαστε και την επίδραση του αγγίγματός μας; Υπάρχουν αρκετά πεδία έρευνας που θα μπορούσαν να μας δώσουν εξηγήσεις. Το βιομαγνητικό πεδίο παράγεται από τον εγκέφαλο πριν από οποιαδήποτε δράση. Το περίφημο ρητό από τα κλασικά του Tai Chi «Το Μυαλό οδηγεί (κατευθύνει) το Ki – το Ki οδηγεί (κατευθύνει) το Αίμα» είναι πολύ κοντά στην παρατήρηση ότι το βιομαγνητικό πεδίο δημιουργείται στον εγκέφαλο πριν καν οποιαδήποτε κίνηση λάβει χώρα.
Και για ποιο λόγο ασκούμε πιέσεις;
Για ποιο λόγο χρησιμοποιούμε τον ρυθμό και το βάθος; Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του να πιέζω ένα σημείο από το απλά να το ακουμπάω; Η απάντηση βρίσκεται στην πιεζοηλεκτρική ιδιότητα του συνδετικού ιστού. Όταν ανάβετε την εστία αερίου και ακούτε ένα κλικ πριν δείτε την φλόγα, στην πραγματικότητα ακούτε έναν κρύσταλλο που συμπιέζεται και από τον οποίο με την διαδικασία που αποκαλείται πιεζοηλεκτρισμός ανάβει ένας ηλεκτρικός σπινθήρας. Μια από τις ξεχωριστές ιδιότητες του συνδετικού μας ιστού είναι ότι έχει την δομή ενός υγρού κρυστάλλου και επίσης πιεζοηλεκτρικές ιδιότητες. Όταν πιέζουμε έναν μεσημβρινό ο συνδεόμενος συνδετικός ιστός θα δημιουργήσει έναν ηλεκτρικό και βιο-μαγνητικό σφυγμό. Μπορούμε να αισθανθούμε τον σφυγμό αυτόν σαν μια αλλαγή στο χέρι που χρησιμοποιούμε για την διάγνωση (listening hand), πρακτικά προσαρμόζουμε τον ρυθμό και το βάθος για να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο την αίσθηση της αλλαγής στον μεσημβρινό – αυτό το παρακολουθούμε με το listening hand. Αν ακουμπάμε ένα σημείο για περισσότερη ώρα η πιεζοηλεκτρική επίδραση θα συρρικνωθεί και οι επιδράσεις της προβολής του Ki θα γίνουν κυρίαρχες.
Περιέργως τα βασικά συστατικά του πιεζοηλεκτρισμού χρησιμοποιούνται σε πολλές συσκευές σαν ανιχνευτές υψηλής ευαισθησίας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι φυσικές – ηλεκτρικές ποιότητες των πιεζο-κρυστάλλων είναι αμφίδρομες – όταν εκτίθενται σε ηλεκτρικά ρεύματα προκαλούνται αλλαγές στην φυσική διάσταση. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει τον μηχανισμό που ευθύνεται για το ότι θεραπευτές που δουλεύουν με την ενέργεια αναφέρουν ότι αισθάνονται στο σώμα τους συμπτώματα που αντανακλούν τα συμπτώματα των πελατών τους.
Τι συμβαίνει λοιπόν όταν «ξεμπλοκάρουμε» έναν μεσημβρινό;
Μια αξιοσημείωτη ιδιότητα του συνδετικού ιστού είναι ότι περιβάλλεται από μια ουσία που μοιάζει με ζελέ η οποία γίνεται πιο συμπαγής συνεπεία του στρες, τραυματισμών ή του γήρατος. Οι πιέσεις αλλάζουν την ποιότητα αυτού του τζελ σε διάλυμα κάνοντάς το πιο ρευστό, το ενυδατώνουν και πάλι ενώ γίνεται και καλύτερος αγωγός ηλεκτρισμού. Αυτό μπορεί να εξηγήσει πως μπορούμε να αισθανθούμε ένα μπλοκάρισμα σε κάποιον μεσημβρινό το οποίο θα καταλαβαίναμε από την κατάσταση του ζελέ του συνδετικού ιστού, την αύξηση της συνεκτικότητας, τις σωματικές (φυσικές) αλλαγές στον μεσημβρινό. Επίσης η υποκειμενική συνέπεια ότι ο πελάτης είναι πιο συνδεδεμένος θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα των αλλαγών του ζελέ σε κατάσταση διαλύματος (sol state). Το οικείο συναίσθημα της ένωσης που αποκτάμε χρησιμοποιώντας και τα δυο χέρια, το οποίο γίνεται ισχυρότερο καθώς ο μεσημβρινός ξεμπλοκάρει, οφείλεται στην αυξημένη αγωγιμότητα του (επαν)ενυδατωμένου ζελέ.
Η Masunaga υποστήριξε πως η αίσθηση της ένωσης χρησιμοποιώντας και τα δυο χέρια εξηγείται από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Τώρα ξέρουμε πως αυτή δεν είναι όλη η ιστορία. Η ταχύτητα της μετάδοσης του νευρικού συστήματος δεν είναι αρκετά γρήγορη για να εξηγήσει τις επιδράσεις του Ki στο σώμα. Η μελέτη των αλλαγών του οπτικού φλοιού του εγκεφάλου σε συνδυασμό με την διέγερση των σημείων του μεσημβρινού της ουροδόχου κύστης που υποδεικνύεται για την θεραπεία των ματιών στο πόδι έδειξε ότι η μετάδοση του νευρικού συστήματος είναι πολύ αργή για να εξηγήσει την σύνδεση. Η πιο πιθανή εξήγηση είναι τα ηλεκτρομαγνητικά σήματα διαμέσου της μεσοκυττάριας ουσίας του συνδετικού ιστού.
Τα χαρακτηριστικά του ημιαγωγού κάνουν τον συνδετικό ιστό δυνητικά μια τεράστια τράπεζα μνήμης, κάτι σαν την μνήμη του υπολογιστή. Η μνήμη μπορεί να είναι ισχυρά κιναισθητική – αν ανασύρουμε από την μνήμη μας ένα στρεσσογόνο ή σοκαριστικό γεγονός συχνά αισθανόμαστε τα σώματα μας να σφίγγονται ή και να συσπώνται. Αυτός μπορεί να είναι εν μέρει ο λόγος για τον οποίο έχουμε την δυνατότητα να δουλέψουμε με μοτίβα «κρατημένων» συναισθημάτων διαμέσου του συστήματος των μεσημβρινών.
Σύνοψη: προτεινόμενες εξηγήσεις για τα διαφορετικά στάδια και τις εμπειρίες στο πλαίσιο της ενεργειακής δουλειάς με το Σιάτσου
Ευθυγράμμιση και «κεντράρισμα»
Συνήχηση μεταξύ του ρυθμού άλφα και της συνήχησης Schumann, το να «ησυχάζει» το βιομαγνητικό πεδίο του θεραπευτή προκειμένου να είναι εφικτή η αντίληψη του πεδίου του πελάτη.
Διάγνωση Hara
Σύνθετη μετα-αντίληψη βασισμένη στο φιλτράρισμα και την ερμηνεία των διαφορετικών όψεων του βιομαγνητικού πεδίου του πελάτη – βασισμένη στο βάθος – συνδυασμένη με την επικοινωνία μέσω του αγγίγματος με την ζωντανή μεσοκυττάρια ουσία διαμέσου της τοπικής περιοχής των σπλάχνων.
Προβολή του Ki
Μια σκόπιμη επιμήκυνση των βιομαγνητικών εκπομπών από τα χέρια στον μεσημβρινό ή σε άλλη σωματική δομή, ενισχυμένη από την συνήχηση Schumann κατά 1000 φορές από την κανονική ισχύ του σώματός μας.
Συντονίζοντας το άγγιγμα στους διαφορετικούς μεσημβρινούς
Παραδείγματα περιλαμβάνουν την μέθοδο νοητικής στόχευσης (mindset) της Pauline Sasaki και τους 6 τρόπους αγγίγματος του Bill Palmer. Πιθανά μια προκληθείσα προσαρμοσμένη βιοανατροφοδότηση του βιομαγνητικού πεδίου του θεραπευτή για να συνηχήσει με πλευρές του πεδίου που συνδέεται με διαφορετικές λειτουργίες.
Λειτουργίες των Μεσημβρινών
Χαρακτηριστικές συνιστώσες του ευρύτερου βιομαγνητικού πεδίου που συνδέονται με την λειτουργία των οργάνων και άλλες σωματικές διαδικασίες που συνδέονται με τον μεσημβρινό.
Οι δρόμοι των Μεσημβρινών
Συνδετικά μονοπάτια που πηγάζουν από την συνεκτική εκπομπή βιοφωτονίων που χαρακτηρίζονται από χαμηλή δερματική αντίσταση που έχει άμεση σχέση με τις λειτουργίες των μεσημβρινών πιθανά από εμβρυακά μοτίβα στον συνδετικό ιστό.
Σύνδεση με τα δυο χέρια
Η υποκειμενική εμπειρία της σύνδεσης μέσα στην ζωντανή μεσοκυττάρια ουσία – πιθανόν ηλεκτρική και βιομαγνητική που μεταδίδεται από τους μεσημβρινούς διαμέσου του συνδετικού ιστού και/ ή του νευρικού ή του περιφερικού νευρικού συστήματος, που πιθανά συνδέεται με την αυξημένη συνεκτικότητα των μορίων του νερού στον συνδετικό ιστό.
Tsubos
Συγκεκριμένα σημεία στους μεσημβρινούς εντός της ζωντανής μεσοκυττάριας ουσίας που αποδεικνύονται από μειωμένη ηλεκτρική δερματική αντίσταση παρέχουν όζους εκεί όπου τα πιεζοηλεκτρικά χαρακτηριστικά του συμπιεσμένου συνδετικού ιστού μεταβιβάζονται στα μονοπάτια των μεσημβρινών.
Ρυθμός και τέμπο
Επαναλαμβανόμενη πιεζοηλεκτρική διέγερση με συμπίεση του συνδετικού ιστού, προσαρμοσμένη έτσι ώστε να δημιουργεί την βέλτιστη αλλαγή στο listening hand.
Βάθος
Ένας συνδυασμός της βιομαγνητικής διέγερσης διαμέσου της διείσδυσης του Ki και της συμπίεσης (συμπύκνωσης) του συνδετικού ιστού που οδηγεί σε μια απευθείας ηλεκτρική και ηλεκτρομαγνητική διέγερση του συνδετικού ιστού και για το λόγο αυτό του συστήματος των μεσημβρινών. Στην πράξη αυτό συντονίζεται (με τέμπο) για να βελτιστοποιήσει τις αλλαγές στο listening hand.
Ροή του Ki
Μια μετα-σύλληψη που ενσωματώνει την σύνδεση στα πολλαπλά επίπεδα εντός της ζωντανής μεσοκυττάριας ουσίας, συμπεριλαμβανομένου του συνδετικού ιστού ζελέ – διαλύματος, την συνεκτικότητα του νερού και το βιομαγνητικό πεδίο του δεχόμενου.