Mάθε πρώτα τον εαυτό σου… μην διατυμπανίζεις τις σκέψεις σου… δες και ακολούθησε τη Φύση
Λαο Τσε (Ταο Τε Τζιγκ)
Σύμφωνα με την κινέζικη φιλοσοφία (αλλά και με τη φιλοσοφία όλων των αρχαίων πολιτισμών) ο άνθρωπος (μικρόκοσμος) είναι μια εικόνα του Σύμπαντος (μακρόκοσμος) το οποίο αντανακλάται πάνω στον άνθρωπο. Οι γαλαξίες, οι πλανήτες, το ηλιακό σύστημα ολόκληρο αντιστοιχούν στα διάφορα κύτταρα, ιστούς όργανα και οργανικά συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού.
Το ανθρώπινο αυτό «σύμπαν» βρίσκεται ανάμεσα στον Ουρανό και τη Γη, και δέχεται ουράνιες και γήινες ενέργειες που μεταλλάσσει αρμονικά. Παίζει δηλαδή το ρόλο ενός αυτορυθμιζόμενου μετασχηματιστή που παίρνει τις ενέργειες από το περιβάλλον (τροφές, ηλιακή ενέργεια, κοσμικές ακτινοβολίες) τις οποίες εκπέμπει προς το περιβάλλον.
Αυτό είναι και το κλειδί της ανθρώπινης υγείας όχι μόνο όσο αφορά την φυσική υγεία αλλά επίσης την ψυχολογική και πνευματική μας υγεία.
Όλα στο σύμπαν γεννιούνται, εξελίσσονται, φθείρονται, πεθαίνουν κάτω από την ώθηση μιας διπολικής ενέργειας που εμψυχώνει και ρυθμίζει τα πάντα. Η ενέργεια αυτή, ονομάζεται Chi και έχει σαν φύση, αιτία και αποτέλεσμα την αδιάκοπη ροή και ισορροπία των αντιθέτων. Είναι η ενέργεια που κυκλοφορεί μέσα στον άνθρωπο, δίνοντας του τη δύναμη να τρώει, να εργάζεται, να γελά, να ονειρεύεται, να ζει και να εξελίσσεται.
Η ενέργεια Chi χωρίζεται σε δύο πρωταρχικές αρχές ,γνωστές σαν YIN (θηλυκό, γη, νερό, ηρεμία, αρνητικό, παθητικό) και YANG (αρσενικό, φωτιά, κίνηση, θετικό, ενεργητικό). Οι ενέργειες αυτές είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένες μεταξύ τους και αλληλεπιδρούν. Όπου υπάρχει YANG υπάρχει και YIN και το αντίθετο. Η συνεχής εναλλαγή του YIN –YANG που δημιουργεί τον εναλλακτικό κύκλο της ζωής και του θανάτου όλων των όντων, των φαινομένων και των πραγμάτων του σύμπαντος είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της υγείας.
Σύμφωνα με τους αρχαιότερους μύθους της Κινέζικης Κοσμογονίας ο πρώτος άνθρωπος, (Pan-Kou) ήταν αυτός που συνέλαβε και περιέγραψε την έννοια αυτής της ενέργειας και της διπλής φύσης.
Ο άνθρωπος αποτελείται από ύλη της γης (YIN) και ενέργεια του ουρανού (YANG) που συνεχώς μετασχηματίζονται η μία στην άλλη.
Έτσι η ενέργεια Chi του ανθρώπου αποτελείται από ύλη κι ενέργεια. Την ισορροπία του συστήματος ύλης και ενέργειας στο ανθρώπινο σώμα ορίζει η παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική σαν Υγεία.
Όταν οι δύο αυτές δυνάμεις που βρίσκονται σε κάθε ζωντανό οργανισμό συνεργάζονται αρμονικά, τότε αυτός είναι υγιής ενώ όταν μπλοκάρονται (υπερτερεί η μία της άλλης) τότε εμφανίζονται ασθένειες.
Οι ρίζες της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής και του βελονισμού χάνονται στην προϊστορική περίοδο της Κίνας, περίοδο κατά την οποία η μυθολογία, η φιλοσοφία και η εμπειρική ιατρική των αρχαίων λαών της Ανατολής ήταν στενά συνδεδεμένες.
Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική αποτελεί ένα πλήρες ιατρικό σύστημα με ξεχωριστούς κανόνες ανατομίας φυσιολογίας και παθοφυσιολογίας, διάγνωση και θεραπείας των διαφόρων νόσων, που αν το συγκρίνει κάποιος με τα σύγχρονα επιτεύγματα της ιατρικής, θα το θεωρήσει αρχικά ξεπερασμένο. Εν τούτοις όμως, το σύστημα αυτό ήταν αποτελεσματικό και εφαρμόσθηκε αναλλοίωτο για περισσότερα από 4000 χρόνια και εξακολουθεί να εφαρμόζεται και να επιλέγεται ακόμη και στις ημέρες μας. Είναι ένα σύστημα που δέχεται τον άνθρωπο σαν μια ενιαία ψυχοσωματική οντότητα, κάτι που η σύγχρονη ιατρική της υπερεξειδίκευσης αρνείται να αποδεχθεί.
Η ασθένεια στην παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική είναι το αποτέλεσμα της διαταραχής στην ροή της ζωτικής ενέργειας του οργανισμού και πιο συγκεκριμένα όταν υπάρχει μία υπερβολή ή έλλειψη στην ενέργεια YIN ή στην ενέργεια .Όταν εμφανιστεί ένας βλαπτικός φυσικός παράγοντας (καταπόνηση του σώματος, κακή διατροφή, συνήθειες κ.λ.π.) ή ψυχολογικός (φόβος, ανασφάλεια, σοκ) αρχικά προκαλεί μία διαταραχή στη ροή των ενεργειών YIN – YANG (σε κάποιο μεσημβρινό που έχει κάποια συγγένεια με τον βλαπτικό παράγοντα). Αν ο οργανισμός κινητοποιήσει την αυτόματη θεραπευτική διαδικασία η ροή της ενέργειας αποκαθίσταται γρήγορα και δεν εμφανίζεται η ασθένεια. Αλλά μια μεγαλύτερη ή μακροχρόνια δυσαρμονία, αποδιοργανώνει το YIN – YANG και έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση μιας νόσου.
Σε όλο το σώμα η Ζωτική Ενέργεια CHI,το Αίμα και τα Σωματικά Υγράρέουν κατά μήκος των καναλιών τα οποία ονομάζονται «Μεσημβρινοί». Τα κανάλια αυτά έχουν την ονομασία τους σύμφωνα με τα ζωτικά όργανα που συνδέονται, αλλά και αυτά που επηρεάζουν. Διακρίνονται σε Πρωτεύοντες (12) Δευτερέυοντες(56)Μεσημβρινούς σχηματίζοντας ένα κλειστό ενεργειακό κύκλωμα μέσα στο οποίο κυκλοφορεί η Ζωτική Ενέργεια.
Η Κινέζικη Ιατρική, πέρα από το νόμο του YIN – YANG βασίζεται επίσης στο Νόμο των πέντε στοιχείων. Σύμφωνα μ’ αυτόν, η φύση αποτελείται από το συνδυασμό πέντε στοιχείων, τα οποία αντιστοιχούν με κάποια βασικά όργανα και ιστούς του ανθρώπου.
Τα στοιχεία αυτά είναι:
- Στοιχείο του νερού:
Μεσηβρινός των νεφρών (Yin) & Μεσημβρινός της ουροδόχου κύστης (Yang) - Στοιχείο του ξύλου:
Μεσημβρινός του συκωτιού & Μεσημβρινός της χολής - Στοιχείο της φωτιάς:
Μεσημβρινός καρδιάς (Υin) & Μεσημβρινός λεπτού εντέρου (Yang) & Μεσημβρινός του περικαρδίου (Yin) & Μεσημβρινός του τριπλού θερμαστή (Yang) - Στοιχείο της γης:
Μεσημρινός Σωλήνα (Yin) & Μεσημβρινός στομάχου (Yang) - Στοιχείο του μετάλλου:
Μεσημβρινός πνευμόνων (Yin) & Μεσημβρινός παχεος εντέρου (Yang).
Wood Fire Earth Metal Water
Tα πέντε στοιχεία αντιπροσωπεύουν όλες τις αλλαγές, όλα τα φαινόμενα που παρατηρούνται στο σύμπαν. Παρόμοιες θεωρίες είχαν αναπτύξει και οι προσωκρατικοί φιλόσοφοι στην αρχαία Eλλάδα: ο Θαλής μιλούσε για το νερό, ο Aναξιμένης για τον αέρα, ο Ξενοφάνης για τη γη και ο Hράκλειτος για τη φωτιά. O Iπποκράτης, ακόμα, μιλούσε για τους 4 «χυμούς» και ακόμη και σήμερα χρησιμοποιούμε εκφράσεις που προέρχονται από αυτή τη θεωρία: μελαγχολικός (μέλαινα χολή), φλεγματικός, χολερικός κλπ.
Σύμφωνα λοιπόν με τοδεύτερο βασικό δόγμα της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής η “θεωρία των πέντε στοιχείων” ή “θεωρία των πέντε φάσεων”, τα βασικά συστατικά του υλικού κόσμου είναι το νερό, η φωτιά, το ξύλο, το μέταλλο και η γή. Τα στοιχεία αυτά, έχουν ιδιαίτερα και μοναδικά χαρακτηριστικά και βρίσκονται σε αδιάκοπη μεταβολή, αλληλοεξάρτηση και αλληλοεπίδραση. Κάθε τι στο περιβάλλον αλλά και στον ανθρώπινο οργανισμό, σχετίζεται αποκλειστικά με ένα από τα παραπάνω πέντε στοιχεία. Για παράδειγμα το στοιχείο “ξύλο” χαρακτηρίζει τη βλάστηση, την τάση για επέκταση, την τρυφερότητα, την απαλότητα και την αρμονία. Έτσι, οτιδήποτε στον ανθρώπινο οργανισμό και στο περιβάλλον παρουσιάζει αυτά τα χαρακτηριστικά, μπορεί να θεωρηθεί ότι ανήκει στο στοιχείο “ξύλο”.
Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούμε να διακρίνουμε τις πέντε γεύσεις, τα πέντε συναισθήματα, τις πέντε εποχές, τις πέντε διευθύνσεις, τα πέντε όργανα, τα πέντε σπλάγχνα, οπότε και προκύπτουν οι παρακάτω αντιστοιχίες:
- Στο στοιχείο Νερό ανήκουν το αλμυρό, το μαύρο, το κρύο, ο βορράς, ο χειμώνας, ο νεφρός, η μήτρα, το αφτί, τα οστά και ο φόβος.
- Στο στοιχείο Φωτιά ανήκουν το πικρό, το κόκκινο, η ζέστη, ο νότος, το καλοκαίρι, η καρδιά, το λεπτό έντερο, η γλώσσα, τα αγγεία και η χαρά.
- Στο στοιχείο Ξύλο ανήκουν το ξινό, το πράσινο, ο υγρός αέρας, η ανατολή, η άνοιξη, το ήπαρ, η χοληδόχος κύστη, το μάτι, οι τένοντες και ο θυμός.
- Στο στοιχείο Μέταλλο ανήκουν το καυτερό, το άσπρο, η ξηρασία, η δύση, το φθινόπωρο, ο πνεύμονας, το παχύ έντερο, η μύτη, το δέρμα και οι τρίχες και η μελαγχολία.
- Στο στοιχείο Γη ανήκουν το γλυκό, το κίτρινο, η υγρασία, το κέντρο, το τέλος του καλοκαιριού, ο σπλήνας, το στομάχι, το στόμα, οι μύες και ο σκεπτικισμός.
Τα πέντε στοιχεία βρίσκονται σε έναν αδιάκοπο κύκλο συνεχούς δημιουργίας και καταστροφής. Το ξύλο με την καύση του δημιουργεί τη φωτιά, η φωτιά με τις στάχτες της δημιουργεί τη γη, η γη με τα ορυκτά της δημιουργεί το μέταλλο, το μέταλλο καθώς λιώνει δημιουργεί το νερό και το νερό ως βασικό συστατικό δημιουργεί το ξύλο.
Ταυτόχρονα όμως το μέταλλο καταστρέφει το ξύλο, το ξύλο καταστρέφει τη γη, αφού εισχωρεί σε αυτήν και τη διαπερνά, η γη ελέγχει και περιορίζει το νερό, το νερό σβήνει τη φωτιά και η φωτιά λιώνει το μέταλλο. Όταν ένα όργανο (και επομένως το αντίστοιχο στοιχείο) νοσεί , λόγω της εξαρτημένης σχέσης των πέντε στοιχείων, και τα υπόλοιπα όργανα πάσχουν. Έτσι εξηγείται η εμφάνιση συμπτωμάτων από διαφορετικά συστήματα κατά τη διαδρομή μιας ασθένειας.
Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική αποτελεί ένα πλήρες ιατρικό σύστημα με ξεχωριστούς κανόνες ανατομίας φυσιολογίας και παθοφυσιολογίας, διάγνωση και θεραπείας των διαφόρων νόσων, που αν το συγκρίνει κάποιος με τα σύγχρονα επιτεύγματα της ιατρικής, θα το θεωρήσει αρχικά ξεπερασμένο. Εν τούτοις όμως, το σύστημα αυτό ήταν αποτελεσματικό και εφαρμόσθηκε αναλλοίωτο για περισσότερα από 4000 χρόνια και εξακολουθεί να εφαρμόζεται και να επιλέγεται ακόμη και στις ημέρες μας. Είναι ένα σύστημα που δέχεται τον άνθρωπο σαν μια ενιαία ψυχοσωματική οντότητα, κάτι που η σύγχρονη ιατρική της υπερεξειδίκευσης αρνείται να αποδεχθεί. Ο συγκερασμός της σύγχρονης ιατρικής γνώσης και της ολιστικής Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, είναι σίγουρο ότι έχει ακόμη να προσφέρει πολλά στην αντιμετώπιση της ασθένειας και την πρόληψη της ακόμη περισσότερο.
Οι ειδικοί λένε ότι στην Κίνα, ο καλός γιατρός μπορεί να εντοπίσει το 70% των προβλημάτων υγείας ενός ατόμου από την εξέταση του προσώπου του ασθενούς. Η πιο θαυμάσια πτυχή αυτής της διαγνωστικής φιλοσοφίας είναιότι μπορείνα χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της ασθένειας. Οι ειδικοί λένε ότιοι υγειονομικοί όροι που υποδεικνύονται απόαναγνώσεις προσώπου δεν έχουν οριστεί ως διάγνωση θεραπείας. Είναι απλά τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορούν να επιστήσουν την προσοχή και να γίνουν προσαρμογές για την μακροπρόθεσμη υγεία μας. Σύμφωνα με τις αρχές της Κινέζικης Ιατρικής η ανάγνωση στο πρόσωπο και τα διάφορα μέρη του αντανακλούν την υγεία των διάφορων συστημάτων οργάνων, ως εξής:
- Μάγουλα συσχετίζονται στους πνεύμονες
- Φρύδια συσχετίζονται με το ήπαρ
- Χείλη συσχετίζονται με πεπτικά όργανα
Η διαφορά ανάμεσα στην ψυχολογική και σωματική υγεία δεν είναι μεγάλη στην ΠΚΙ…
«Το πρόσωπό σας γίνεταιένας χάρτης της ζωής σας» δήλωσε η Lillian Gamier Bridges στο περιοδικό Natural Health. Η Bridges είναι καθηγήτρια της ασιατικής ιατρικής σε διάφορα πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένων και των Yo San Πανεπιστήμιο της Παραδοσιακής Ανατολικής Ιατρικής στο ΛοςΆντζελες. Έχει διδάξει διάγνωση προσώπου για βελονιστές, ομοιοπαθητικούς, γιατρούς, νοσηλευτές τα τελευταία 10 χρόνια.
Οι πρώτες αρχές της ανάγνωσης προσώπου είναι οι κοσμικές ενέργειες από τα πέντε στοιχεία και το γιν γιανγκ. Τα στοιχεία είναι σύμβολα και αντιπροσωπεύουν τις ιδιότητες της ενέργειας μέσα σε κάθε άτομο που αντανακλώνται στο πρόσωπο. Ένα περίτεχνο σωματικό, ψυχολογικό και συναισθηματικό προφίλ μπορεί να δημιουργηθεί, ενσωματώνοντας τις ενέργειες των χαρακτηριστικών, τα «σημεία ζωής» του προσώπου, τα τρία τμήματα από την κορυφή προς τα κάτω (μέτωπο, μεσαία ζώνη και κάτω όψη), τα οποία δείχνουν το νευρικό, κυκλοφορικό και πεπτικό σύστημα και τις ζώνες του προσώπου που αντιπροσωπεύουν τα εσωτερικά όργανα.
Κάθε πρόσωπο είναι ένας χάρτης από παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Το παρελθόν θα πρέπει να περιγραφεί ως η κληρονομιά μας, η εγκυμοσύνη της μητέρας μας, η παιδική ηλικία και η εφηβεία μας με τις δυσκολίες ή την υποστήριξη από την οικογένεια, και τα πρώτα χρόνια μας, όπως ξεκινήσαμε στον κόσμο. Το παρόν αντικατοπτρίζει την υγεία μας κατά τη στιγμή της ανάγνωσης. Αυτό είναι κάτι που δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι. Coco Chanel είπε: «Κάνουμε τα πρόσωπα που μας αξίζει»: ακατάλληλη διατροφή, επίμονα αρνητικά συναισθήματα, φάρμακα, τοξίνες και το στρες, όλα συμβάλλουν σε γραμμές, την κυκλοφοριακή συμφόρηση, και τα χρώματα στην επιφάνεια. Οι ζώνες του προσώπου που επηρεάζονται σχετίζονται με τα εσωτερικά όργανα κάτω από στρες. Με τον ίδιο τρόπο που τα πόδια είναι ένας μικρόκοσμος του συνόλου στην Ρεφλεξολογία, έτσι το πρόσωπο δείχνει την εσωτερική κατάσταση της υγείας και το πρόσωπο πίσω από το φαινομενικό πρόσωπο.
Τι βλέπουμε σε ένα πρόσωπο;
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω κάθε μέρος του προσώπου αντιστοιχεί άμεσα σε ένα τμήμα ή περιοχή του σώματος – αλλά το κινεζικό σύστημα προσώπου – ανάγνωση είναι πολύ πιο περίπλοκο από αυτό.
Κατ’ αρχάς, κάθε πρόσωπο αντανακλά ένα από τα 5 βασικά στοιχεία από αναγνωρίζονται από την παραδοσιακή κινεζική ιατρική: ξύλο, φωτιά, αέρας, νερό, και μέταλλο. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι ένα ξεκάθαρο στοιχείο, αλλά αντ’ αυτού ένα μείγμα από δύο τύπους, με το ένα πιο έντονο από ό, τι το άλλο. Κάθε στοιχειώδης τύπος έχει συγκεκριμένες φυσικές ιδιότητες, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, καθώς και τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες της υγείας. Ο χρωματισμός του προσώπου μπορεί επίσης να αποκαλύψει τι συμβαίνει στο σώμα, ειδικά ελλείψεις σε ανόργανες ουσίες. Ομοίως, οι γραμμές του προσώπου δίνουν ενδείξεις για διάφορες συνθήκες υγείας όπως κάνουν και τα σημάδια, δυσχρωμίες, κηλίδες, ρυτίδες, και τα βαθουλώματα.
Η θέση που έχουν διάφορα σημάδια στο πρόσωπό είναι επίσης σημαντική. Η θέση μπορεί να βοηθήσει να προβλέψει την ηλικία κατά την οποία θα εμφανίζονται ορισμένα προβλήματα. Ομοίως, το μέγεθος και η σκουρότητα ενός σημαδιού μπορεί να σημαίνει πόσο σοβαρό το πρόβλημα είναι. Μεγαλύτερα και πιο σκούρα σημάδια δείχνουν πιο σοβαρές καταστάσεις.
Πώς το πρόσωπο αποκαλύπτει ενδείξεις για την κατάσταση της υγείας
- Ελαφρώς πράσινο χρώμα προσώπου: μειωμένη ηπατική λειτουργία
- Υπερβολικά κόκκινο χρώμα του προσώπου: καρδιακή νόσος ή υψηλή αρτηριακή πίεση
- Κιτρινωπή απόχρωση του προσώπου: χαμηλή λειτουργία του σπλήνα και του στομάχου
- Σκούρα απόχρωση του προσώπου: χαμηλή νεφρική λειτουργία
- Λεύκανση προσώπου: χαμηλή λειτουργία των πνευμόνων
- «Πτυχές» ανάμεσα στα φρύδια: χαμηλή λειτουργία της λέμφου, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
- Κόκκινες κηλίδες ή σημάδια ευλογιάς γύρω από τα φρύδια: αυξημένη πιθανότητα της γρίπης, ή σημάδι γρίπης στο πρόσφατο παρελθόν
- Κοκκινισμένα φρύδια: υπερδραστήριο νευρικό σύστημα, η έλλειψη ποιοτικού ύπνου
- Κοκκινισμένη εσωτερική γωνία ματιού: φλεγμονή στα νεφρά ή πόνος στην πλάτη
- Κοκκίνισμα στη μύτη: φλεγμονή της ουροδόχου κύστης ή πόνος στην πλάτη
- Οίδημα ή φλέβες στη μύτη: επιδείνωση της λειτουργίας των νεφρών και της ουροδόχου κύστης
- Κόκκινα χείλη: υπερδραστήριο στομάχι
- Σκούρα χείλη: χαμηλή λειτουργία της σπλήνας και των νεφρών
- Σημεία Ευλογιάς ή έρπης κοντά στα χείλη: έλκος στομάχου
- Κόκκινα μάγουλα: δραστήριο συκώτι
- Μαύρα μάτια ή μαύρες / καφέ κηλίδες: χαμηλή νεφρική λειτουργία
- Σκούρο δέρμα γύρω από τα μάτια: επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας, ή πιθανόν “πέτρες” στα νεφρά
- Μαύρες κρεατοελιές ανάμεσα στη μύτη και τα χείλη: υψηλά επίπεδα οξέων και τοξινών στο σώμα
- Σκουρότητα απο μαύρες κρεατοελιές ανάμεσα στη μύτη και τα χείλη: πιθανή ένδειξη επικινδυνότητας καρκίνου
- Η περιοχή ανάμεσα στο πηγούνι και το αυτί έχει ουλές, σημάδια ευλογιάς ή άλλες ανωμαλίες: κακή λειτουργία του εντέρου (αν αυτή η περιοχή γίνεται κόκκινη, πιθανή ένδειξη επικείμενης διάρροιας)
Το πρόσωπο ως Χάρτης
Μία από τις βασικές πεποιθήσεις στην κινεζική ιατρική είναι ότι το μέρος περιλαμβάνει το σύνολο. Η ιδέα του προσώπου ως ένα χάρτη μπορεί να εφαρμοστεί με πολλούς τρόπους, όχι μόνο ως δείκτης στο παρελθόν και στο μέλλον την υγεία, ή στιγμές της ζωής, αλλά επίσης και ως ένας τρόπος για τη διάγνωση για τα όργανα και μέρη του σώματος. Αυτό βασίζεται στις οδούς των εν τω βάθει και επιφανειακών μεσημβρινών και στα τρία τμήματα από την κορυφή προς τα κάτω.
Νεφρό
Αν έχουμε υπερβολικές ώρες εργασίας, ανησυχία, δεν κοιμόμαστε, κάνουμε υπερβολική κατανάλωση καφέ και προσπαθούμε ταχυδακτυλουργικά να διεκπεραιώσουμε υπερβολικές δεσμεύσεις, ας κοιτάξουμε την περιοχή των νεφρών / συκώτι, το οποίο είναι η μισοφέγγαρο σε σχήμα περιοχή κάτω από το μάτι. Εάν η περιοχή είναι πρησμένη και μπλε, εργαζόμαστε πάρα πολύ σκληρά, καταστρέφουμε τα επινεφρίδια μας, τρώμε πολύ λιπαρή τροφή που προκαλεί ανισορροπία στην ισορροπία των υγρών του σώματος. Αν τα αυτιά μας είναι πιο κόκκινα από το δέρμα στο πρόσωπό μας, τα επινεφρίδια μας εργάζονται υπερβολικές ώρες. Αυτό ισχύει επίσης εάν η εσωτερική γωνία του ματιού έχει μια βυθισμένη, σκούρο μπλε εμφάνιση σε αυτό.
Συκώτι
Ωστόσο, εάν η περιοχή είναι σκούρα καφέ και διαθέτει ένα κορεσμένο βλέμμα, το συκώτι μας δείχνει σημάδια “στασιμότητα ενέργειας”. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το συκώτι μας έχει στρεσσαριστεί, πιθανόν από μια απογοήτευση ή θυμό ή πλούσιο φαγητό και αλκοόλ. Εάν αυτή η ένδειξη συνδυάζεται με μονόπλευρους πονοκεφάλους, ένταση στην κάτω γνάθο και δύο κάθετες γραμμές ανάμεσα στα φρύδια μπορεί να δούμε ότι το λίπος και ο μεταβολισμό των ορμονών έχει επηρεαστεί. Αν οι δύο κάθετες γραμμές από το τέλος των φρυδιών σε συνδυασμό με δύο μικρότερες γραμμές σε σχήμα αγκίστρου , αυτό σημαίνει ότι η χοληδόχος κύστη επίσης δείχνει στρες. Κηλίδες και γραμμές στο μέτωπο δείχνουν συμφόρηση από πάρα πολύ λιπαρά τρόφιμα ή γαλακτοκομικά.
Στομάχι και Έντερα
Το στόμα δείχνει την ενέργεια του στομάχου και των εντέρων και το κάτω μέρος του προσώπου σχετίζεται με το κάτω μέρος της κοιλιάς. Συμφόρηση όπως λευκές κηλίδες ή κοκκιώδη αίσθηση κάτω από το δέρμα και κηλιδωμένες περιοχές μπορεί να υποδεικνύουν φλεγμονή από μαγιά, πάρα πολύ γαλακτοκομικά ή ζάχαρη στη διατροφή.
Αν το πηγούνι είναι κόκκινο και πρησμένο, μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει μια διαρθρωτική αδυναμία στα όργανα, candida ή κολλημένη ενέργεια στην κοιλιακή χώρα. Αν το κάτω χείλος προεξέχει, αυτό δείχνει ένα υποτονικό παχύ έντερο και αν το επάνω χείλος είναι ραγισμένο, κόκκινο, ή έχει κηλίδες στη γωνία, αυτό μπορεί να υποδεικνύει οξύτητα στο στομάχι ή θερμότητα που προκαλείται από την ακατάλληλη διατροφή. Γραμμές που πηγαίνουν κάτω στο μάγουλο από την εσωτερική γωνία του ματιού είναι μια άλλη ένδειξη ενός προβλήματος του εντέρου. Ένα κίτρινο χρώμα γύρω από το στόμα και η έλλειψη τόνου στο στόμα δείχνουν ότι η πεπτική ενέργεια είναι αδύναμη και απαιτείται αλλαγή διατροφής και ένζυμα. Από την άλλη πλευρά, ένα πράσινο χρώμα υποδηλώνει ότι το ήπαρ είναι η πρωταρχική αιτία του προβλήματος. Πολύ λεπτά χείλη δείχνουν κάποιον που μπορεί να έχει τάσεις εργασιομανίας.
Πνεύμονες
Ερυθρότητα, πρήξιμο γύρω από τα ρουθούνια και στο κάτω μάγουλο δείχνουν πάρα πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγουν βλέννα και συμφόρηση στους πνεύμονες. Μπορεί να είναι στα πρόθυρα μιας βρογχικής λοίμωξης, αν αυτή η περιοχή γίνεται ξαφνικά κόκκινη και ξηρή.
Ενέργεια και ζωτικότητα
Τα φρύδια σχετίζονται με τη δημιουργική, ψυχική και σεξουαλική ενέργεια μας και την ποσότητα της κίνησης που έχουμε. Επίσης, είναι ένας δείκτης για το πώς σχετιζόμαστε με τους άλλους, την οικογένεια και την κοινωνία. Όσο μεγαλύτερα και παχειά είναι, τόσο πιο ισχυρό, αρχηγικό, δραστικό και ενδεχομένως επιθετικό ιδιοκτήτη τους θα έχουν. Αντίθετα, λεπτά φρύδια υποδηλώνουν ευαισθησία και λιγότερο ισχυρή υγεία. Οι τρίχες που αναπτύσσονται σε διαφορετικές κατευθύνσεις δείχνουν ένα ανήσυχο μυαλό, κάποιος που χρειάζεται βοήθεια για να επικεντρωθεί, ενώ τα μυτερά φρύδια ανήκουν σε κάποιον που είναι καινοτόμος, ανεξάρτητος και του αρέσει να είναι πρώτος σε ό,τι κάνει. Σκούρα σχήματος ημισελήνου φρύδια ανήκουν σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη να πάρουν αποφάσεις, διαισθητικά και συνεργάσιμα με άλλους. Δείχνουν δυνατή ενεργειακή ποιότητα Νερού. Τα προβλήματα του θυρεοειδούς υποδεικνύεται από τα φρύδια τα οποία διαχέονται στα άκρα.
Διαβάζοντας την ιστορία της ζωής σας στο πρόσωπό σας
Κάποιοι επαγγελματίες πιστεύουν ότι ολόκληρη η ιστορία της ζωής μας μπορεί να διαβαστεί στο πρόσωπό μας -συμπεριλαμβανομένων και των μελλοντικών γεγονότων. Σύμφωνα με αυτή τη σχολή σκέψης, τα αυτιά και το πάνω μέρος του προσώπου αποτελούν το πρώτο μέροςτης ζωής μας από την προεφηβεία έως τα 20 μας. Όπως η ζωή μας εξελίσσεται, αντίστοιχες περιοχές του προσώπου κινούνται προς τα κάτω από τα φρύδια, τη μύτη, τα μάγουλα, τα χείλη, το πηγούνι, ακόμη και την γλώσσα.
Ανάγνωση προσώπου στη σύγχρονη δυτική επιστήμη
Δεν αποτελεί έκπληξη. Η Δυτική κλινική έρευνα έχει αγνοήσει σε μεγάλο βαθμό την κινεζική ανάγνωση προσώπου ως εργαλείο για την υγεία. Ωστόσο, υπάρχει μία αξιοσημείωτη εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα.
Πολλά σημαντικά Δυτική ιατρικά περιοδικά, συμπεριλαμβανομένου του American Journal of Cardiology, ανέφεραν υψηλή συσχέτιση μεταξύ της διαγώνιας πτυχής του λοβού του αυτιού και της στεφανιαίας νόσου σε άτομα ηλικίας κάτω των 70.
Η εύρεση ενός υψηλού επιπέδου αναγνώστη προσώπου μπορεί να απαιτήσει μεγάλη έρευνα. Πολλές ιστοσελίδες προσφέρουν αυτό το θέμα, όπως και αρκετή καλή βιβλιογραφία.
Η κινεζική ανάγνωση προσώπου είναι μια αξιοσέβαστη τέχνη που τεκμηριώνεται και ένα πολύτιμο σύστημα για την κατανόηση και τη βελτίωση της υγείας μας. Συνιστάται προσοχή ως προς την επιλογή ειδικών που όντως κατέχουν αυτή την γνώση που είναι πολύ συγκεκριμένη ασχέτως της άλλης ειδικότητας τους που αφορά την ολιστική υγεία ή επιστήμη της κινέζικης ιατρικής και άλλων ασιατικών τεχνών.