Οι θάλασσες έχουν πάρει τα ονόματά τους από πτυχές του σωματικού νου.

Από το βαθύτερο προς το πιο επιφανειακό, είναι οι εξής:

Μυελός • Αίμα • Διατροφή • Qi

 

Η Θάλασσα του Μυελού, όπως είναι φυσικό, φτάνει στα βάθη του ανθρώπινου οργανισμού και μπορεί να διορθώσει την παθολογία που σχετίζεται με τις προγεννητικές μας ενέργειες. Με αυτή την έννοια συνδέεται με τον σκελετό, τον νωτιαίο μυελό, τον πίσω εγκέφαλο και τα προγονικά πρότυπα που εκτείνονται πολύ πίσω στον χρόνο.

Η Θάλασσα του Αίματος, ελαφρώς πιο επιφανειακή και οριακά πιο γρήγορη στη ροή της, συνδέεται με βαθιά βυθισμένα συναισθηματικά μοτίβα, χαμένες αναμνήσεις και, φυσικά, βαθύτερα επίπεδα διατροφής. Η μήτρα, το διάφραγμα και τα αιμοφόρα αγγεία είναι βασικά όργανα με τεράστια σημασία σε αυτό το επίπεδο.

Η Θάλασσα της Διατροφής, μας οδηγεί σε ένα επίπεδο χαλάρωσης που είναι πιο προσιτό από στιγμή σε στιγμή. Ρυθμίζει εκείνες τις στιγμές “όασης” ξεκούρασης και αναγέννησης που έχουμε ανάγκη να νιώθουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας – ήσυχες στιγμές κουκουλωμένου προσωπικού χώρου, όταν δεν έχουμε ανάγκη να παρακολουθούμε τα εξωτερικά γεγονότα αλλά μπορούμε να βυθιστούμε εσωτερικά για μια σύντομη ανάπαυλα, να απολαύσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο και να γεμίσουμε τις δεξαμενές μας στο παρασυμπαθητικό pit-stop.

Η Θάλασσα του Qi, είναι το πιο επιφανειακό από τα επίπεδα. Εδώ τεντωνόμαστε, ανοίγουμε τα μάτια μας και δεχόμαστε τα ερεθίσματα του εξωτερικού κόσμου. Οι πνεύμονες, το δέρμα και οι κεραίες μας αφυπνίζονται και επεκτείνονται για να λάβουν τα σήματα που έρχονται προς το μέρος μας από εξωτερικές πηγές. Είμαστε πλήρως ζωντανοί, πρόθυμοι και περίεργοι να αλληλεπιδράσουμε με τον κόσμο γύρω μας – είτε πρόκειται για παιχνίδι, είτε για εργασία, είτε για άσκηση, είτε για γενική χωρική επίγνωση. Βρισκόμαστε σε πλήρη συμπαθητική λειτουργία και είμαστε έτοιμοι για διάλογο με το περιβάλλον μας.

Κάθε ένα από αυτά τα επίπεδα έχει κλινική σημασία και το καθένα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει το άλλο.

Τόσο οι θεραπευτικές αγωγές, όσο και το πρόγραμμα Qigong βοήθησαν στη δημιουργία μιας πιο ολοκληρωμένης αντίληψης για το πώς οι μυριάδες φυσικές και ενεργειακές πτυχές του σώματος και του νου συνδυάζονται και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους: μεσημβρινοί, σημεία, δομές και λειτουργίες συνδυάζονται σε ένα εύκολα κατανοητό μοντέλο του ανθρώπινου όντος με τέσσερις τρόπους δραστηριότητας, ανάπαυσης, αποθήκευσης και ανάπτυξης.

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα αυτού του σεμιναρίου, είναι ότι δεν είναι μόνο πυκνό και πλούσιο, αλλά και απλό. Είναι επίσης εξαιρετικά πρακτικό από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Οι πρακτικές πτυχές περιλαμβάνουν:

  1. Μια ριζική αγωγή που οδηγεί εσάς και τον πελάτη σας αβίαστα στα βάθη της ύπαρξής του, στρώμα προς στρώμα
  2. Μια πλήρης ακολουθία Qigong που σας δίνει την εμπειρία κάθε θάλασσας με τη σειρά μέσα από τη δική σας σωματική αίσθηση
  3. Κάτας (ακολουθίες κινήσεων) για κάθε μία από τις θάλασσες.
    Κάθε κάτα αποτελείται από τρεις έως πέντε ενότητες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξεχωριστά και εναλλάξ.

To σεμινάριο αυτό θα σας καθοδηγήσει σε όλη τη διαδρομή μέσα από τα τέσσερα στρώματα της σωματικής σας διάνοιας, από τα επιφανειακά (Θάλασσα του Qi) μέχρι τα προοδευτικά βαθύτερα επίπεδα (Θρέψη, Αίμα) μέχρι το θεμέλιο της ύπαρξής σας – τη Θάλασσα του Μυελού.

Απευθύνεται για Σιάτσου Ασκούντες-ούσες, Σπουδαστές-στριες και Δασκάλους.

  • Διοργάνωση: Αντιγόνη Τσεγγελή
  • Πληροφορίες και Εγγραφή ΕΔΩ
Empty

Empty

Chris McAlister
Ως θεραπευτής και δάσκαλος του Σιάτσου, ο Chris έχει ένα μοναδικό υπόβαθρο. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90 σπούδασε στην Ιαπωνία και την Κίνα για συνολικά έξι χρόνια με δασκάλους στο απόγειο των δυνάμεών τους.

Ο κύριος δάσκαλός του στο Σιάτσου ήταν ο Takeo Suzuki, από τον οποίο ο Masunaga ζήτησε προσωπικά να αναλάβει τα μαθήματά του στο κέντρο Iokai, όταν η δική του υγεία άρχισε να καταρρέει. Ο Chris σπούδασε με τον Suzuki για τρία χρόνια στο Τόκιο της Ιαπωνίας. Όταν επέστρεψε στην Ευρώπη, συνέχισε να μελετά με μισή ντουζίνα άλλους δασκάλους του Σιάτσου, προσκαλώντας τους να του κάνουν μαθήματα στη Σουηδία. Ξεκίνησε επίσης μια συνεργασία με δύο συναδέλφους του: Jan Nevelius και Jeremy Halpin, με τους οποίους έγραψε το “Touching the invisible”. Η συνεργασία τους εξασφάλισε στον Chris σταθερή επαφή μέσα στα χρόνια με υψηλής ποιότητας μυαλά του Σιάτσου σε συνεχή εξέλιξη.

Ενώ βρισκόταν στην Ασία, ο Chris μελέτησε επίσης βελονισμό. Ο πρώτος του δάσκαλος ήταν ο Peter Yates, ο ίδιος ένας Άγγλος με πολύχρονη εμπειρία στο Σιάτσου, το Qigong και τις πολεμικές τέχνες. Ο Chris συνέχισε τις σπουδές του με τον Kimiya Gotoh, έναν ειδικό στο Ryodoraku – μια σύγχρονη υβριδική μέθοδο βελονισμού που ενσωματώνει πτυχές της δυτικής ιατρικής, ιδιαίτερα του αυτόνομου νευρικού συστήματος.

Ο Chris σπούδασε Taiji Chuan για επτά χρόνια με τρεις διαφορετικούς δασκάλους πριν τελικά γίνει μαθητής του Chen Pei Shan, κατόχου της οικογένειας Chen. Σπούδασε Xing Yi Chuan στην Καντόνα της Κίνας ως μαθητής σε κατοικία με τον Wa Guo, έναν δάσκαλο των κινεζικών εσωτερικών πολεμικών τεχνών.

Σπούδασε επίσης Qigong, όχι μόνο με τον Peter Yates και τον Master Hua, αλλά και με έναν ζωντανό θησαυρό με τη μορφή του Νταοϊστή ιερέα S.K. Lew. Ο Chris ήταν μέλος μιας μικρής ομάδας μαθητών που είχαν το προνόμιο να μελετούν μία φορά κάθε χρόνο για πέντε χρόνια με τον Master Lew. Κάθε χρόνο μάθαιναν μια ακόμη πτυχή του μοναστικού συστήματος Ντάο Νταν Πάι από τον ναό του Κίτρινου Δράκου στο Γκουανγκντόνγκ της Κίνας. Ο Δάσκαλος Lew απεβίωσε πριν από λίγα χρόνια σε ηλικία 97 ετών, ενεργός μέχρι και μια εβδομάδα πριν από το θάνατό του με τη διδασκαλία μαθητών και τη θεραπεία ασθενών.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, ο Chris γράφτηκε αμέσως στα μαθήματα του Ted Kaptchuk στο Άμστερνταμ και σπούδασε μαζί του κινέζικα βότανα για δύο χρόνια. Ο Τεντ βρισκόταν εκείνη την περίοδο σε μια έντονη περίοδο επαναξιολόγησης της ιστορίας και των παραδόσεων της κινεζικής ιατρικής και έδωσε στον Κρις πολύτιμα εργαλεία που οδήγησαν σε ιδέες και πρακτικές που διαμορφώνουν την προσέγγισή του στη μελέτη, την πρακτική και τη διδασκαλία μέχρι σήμερα.

 

Ο Chris έχει αφιερώσει πολλές δεκάδες χιλιάδες ώρες παρατήρησης και πρακτικής για να δημιουργήσει μια προσέγγιση της Εσωτερικής Παράδοσης, την οποία μπορούμε να ονομάσουμε Αλχημεία. Έχει διδάξει εκατοντάδες μαθητές σε πολλές χώρες, έχει θεραπεύσει όλα τα είδη των ανθρώπων, από τους υπερ-υγιείς μέχρι τους ετοιμοθάνατους και έχει βιώσει ένα ευρύ φάσμα ικανοτήτων και χαρισμάτων, ευαισθησιών και δυνάμεων τόσο στους ασθενείς του όσο και στους μαθητές του. Αυτές οι εμπειρίες διατηρούν τη συνείδησή του καθαρή – όλοι είναι δάσκαλοί του και η ζωή είναι μια συνεχής διαδικασία μάθησης.
Τέσσερις θάλασσες - Τέσσερα βάθη

Που αναβλύζουν από ζωή, που αφρίζουν και αφρίζουν,
Τριγυρνάνε και γυρνάνε, ανοιγοκλείνουν και αγκομαχούν,
Ζήστε το θαύμα, αναπνέοντας τη στιγμή,
Το ένα κύμα μετά το άλλο ανεβαίνει και πέφτει.

Το καθημερινό μας ψωμί, η τροφή μας.
Από στιγμή σε στιγμή, αλλά βαθύτερα από το τώρα.
Αόρατα κινούμενοι, παρόντες όταν είναι ακίνητοι.
Έτοιμο στο χέρι, αλλά περιμένοντας τον χρόνο του.

Αναζητώντας αργό πέρασμα, παχύ βάρος.
Φορτωμένο με αγαθά, για αίσθηση και επιβίωση.
Δεν πάει πουθενά, φτάνει παντού,
Το σώμα της ξεχασμένης μνήμης.

Κρυμμένο βαθιά μέσα στα οστά.
Σκοτεινό σαν τη νύχτα, παλαιότερο από το χρόνο.
Κρυμμένο, κρυμμένο, θανάσιμα ακίνητο.
Το υλικό της ζωής: αργά, αργά, αργά.

Γιατί οι Τέσσερις Θάλασσες

Βρίσκοντας έναν αρχαίο θησαυρό, τον αναποδογυρίζουμε στα χέρια μας. Στην αρχή, αντιλαμβανόμαστε μόνο αμυδρά σημάδια και ένα ασαφές περίγραμμα. Με τον καιρό, όσο περισσότερο γυαλίζουμε και όσο πιο προσεκτικά κοιτάμε, τόσο περισσότερα ανακαλύπτουμε. Όσο περισσότερο κοιτάμε, τόσο περισσότερα βρίσκουμε.

Μετά από 35 χρόνια μελέτης και εξερεύνησης, οι Τέσσερις Θάλασσες είναι ό,τι πιο κοντινό έχω φτάσει σε μια θεωρία των πάντων στο πλαίσιο του Σιάτσου και της ανατολικής ιατρικής.

Οι άνθρωποι που μελετούν αυτό το μοντέλο μαζί μου ανακαλύπτουν γρήγορα δύο πράγματα:

  1. Οι Τέσσερις Θάλασσες είναι ένα νέο και καινοφανές πλαίσιο γεμάτο από πράγματα που μπορεί να έχουν ακούσει αλλά ποτέ δεν μελέτησαν σε βάθος ή δεν είχαν καμία πρακτική χρήση γι’ αυτά
  2. Οι Τέσσερις Θάλασσες είναι επίσης γεμάτες από πράγματα που μπορεί να έχουν μελετήσει σε βάθος αλλά δεν είχαν μια συνεκτική προοπτική και μια πρακτική μέθοδο για να εργαστούν με αυτά.

Για τους λόγους αυτούς, το μάθημα αυτό είναι χρήσιμο για φοιτητές που κάνουν ακόμη τις αρχικές τους σπουδές και για επαγγελματίες με δεκαπέντε έως είκοσι χρόνια εμπειρίας.

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα αυτού του μαθήματος είναι ότι δεν είναι μόνο πυκνό και πλούσιο αλλά και απλό, εννοιολογικά μιλώντας. Είναι επίσης εξαιρετικά πρακτικό από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Οι πρακτικές πτυχές περιλαμβάνουν:

  1. Μια ριζική θεραπεία που οδηγεί εσάς και τον πελάτη σας αβίαστα στα βάθη της ύπαρξής του, στρώμα προς στρώμα
  2. Μια πλήρης ακολουθία Qigong που σας δίνει την εμπειρία κάθε θάλασσας με τη σειρά μέσα από τη δική σας σωματική αίσθηση
  3. Κάτας (ακολουθίες) για κάθε μία από τις θάλασσες. Κάθε κάτα αποτελείται από τρεις έως πέντε ενότητες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξεχωριστά και εναλλάξ.

Τέλος, αυτό το μάθημα θα σας καθοδηγήσει σε όλη τη διαδρομή μέσα από τα τέσσερα στρώματα της σωματικής σας διάνοιας, από το επιφανειακό (Θάλασσα του Qi) μέχρι τα προοδευτικά βαθύτερα επίπεδα (Διατροφή, Αίμα) μέχρι το θεμέλιο της ύπαρξής σας – τη Θάλασσα του Μυελού.

Τέσσερα χαρακτηριστικά της θάλασσας

Η θάλασσα του μυελού

Ο εγκέφαλος, ο νωτιαίος μυελός, ο μυελός και ο σκελετός
  • Επίπεδο: βαθύτερο
  • Χρονικό πλαίσιο: το μακρύτερο και το πιο αργό
  • Κεντρική ζώνη σώματος: πλάτη και κορυφή του κεφαλιού, σπονδυλική στήλη, ιερό οστό, κόκκυγας.
  • Αφθονία: ελαφρότητα, ευκινησία, μεγάλη δύναμη, ικανότητα να επιτυγχάνει πράγματα που κανονικά ξεπερνούν που δεν είναι δυνατόν να υπερβούν τις δυνατότητές του.
  • Ανεπάρκεια: πόνοι στα πόδια, λήθαργος και υπνηλία, ίλιγγος, κουδούνισμα στα αυτιά, ζάλη, απώλεια
    απώλεια όρασης.
  • Όργανα: εγκέφαλος, μυελός, οστά, νεφρά, χοληδόχος κύστη.
  • Μεσημβρινοί: Λεπτό έντερο, χοληδόχος κύστη.
  • Έκτακτοι μεσημβρινοί: Χοληδόχος κύστη: Μεσημβρινοί Chong Mai, Qiao, Chong Mai, Qiao.
  • Σημεία επιρροής: Σημεία που επηρεάζουν την υγεία: GB 39 (μυελός), Bl 11 (οστά)
  • Κεντρικά σημεία της θάλασσας: GV 16 – 20.


Η θάλασσα του αίματος

Chong Mai, διάφραγμα και αιμοφόρα αγγεία
  • Επίπεδο: βαθύ
  • Χρόνος: μακρύς και αργός
  • Κεντρική ζώνη σώματος: στήθος, διάφραγμα, κοιλιά, εσωτερικό των ποδιών και των ποδιών.
  • Αφθονία: κυκλοθυμία, το σώμα αισθάνεται μεγάλο, αδυναμία να πει κανείς πού είναι άρρωστος.
  • Ανεπάρκεια: το σώμα αισθάνεται μικρό και στριμωγμένο, δεν μπορεί να πει κανείς πού είναι άρρωστος ή ποια είναι η είναι το πρόβλημα.
  • Όργανα: μήτρα, καρδιά, αιμοφόρα αγγεία, διάφραγμα, χοληδόχος κύστη.
  • Μεσημβρινοί: Σπλήνα, νεφρά, ήπαρ, περικάρδιο, χοληδόχος κύστη.
  • Έκτακτοι μεσημβρινοί: Chong Mai, Dai Mai, Yin Wei Mai.
  • Σημεία επιρροής: Σημεία που επηρεάζουν την υγεία: Lu 9 (αιμοφόρα αγγεία), Bl 17 (αίμα/διάφραγμα), GB 39 (μυελός).


Η θάλασσα της Διατροφής

Πέψη, διατροφή, κατάσταση ηρεμίας, παρασυμπαθητική νευρική δραστηριότητα
  • Επίπεδο: ημι-βαθιά/ημι-επιφανειακή
  • Χρονικό πλαίσιο: τώρα και τότε, ηρεμία, λυκόφως
  • Κεντρική ζώνη σώματος: μάτια, μάγουλα, κοιλιά, μηροί, γάμπες και πόδια.
  • Αφθονία: κοιλιακό πληρότητα.
  • Ανεπάρκεια: πείνα, αδυναμία φαγητού ή/και πέψης. τροφής.
  • Όργανα: στόμα, οισοφάγος, στομάχι, δωδεκαδάκτυλο, χολή, κύστη, πάγκρεας, λεπτό έντερο, παχύ έντερο.
  • Μεσημβρινοί: Πνεύμονας, παχύ έντερο, χοληδόχος κύστη, τριπλός θερμαντήρας.
  • Έκτακτοι μεσημβρινοί: Yin Wei Mai.
  • Σημεία επιρροής: Σημεία που επηρεάζουν την υγεία: CV 12 (μεσημβρινοί μεσημβρινοί/όργανα του Γιανγκ)
  • Κεντρικά σημεία της θάλασσας: St 30 & St 36.


Η θάλασσα του Qi

Επαγρύπνηση, κατάσταση εγρήγορσης, συμπαθητική νευρική δραστηριότητα
  • Επίπεδο: επιφανειακό
  • Χρονικό πλαίσιο: αυτή τη στιγμή
  • Κεντρική ζώνη σώματος: μάτια, αυτιά, μύτη, λαιμός, λαιμός, ώμοι, στήθος, χέρια και χέρια.
  • Αφθονία: πληρότητα στο στήθος, γρήγορη αναπνοή, κόκκινο πρόσωπο.
  • Ανεπάρκεια: η ενέργεια/αναπνοή είναι αδύναμη και ανεπαρκής για την ομιλία.
  • Όργανα: μάτια, αυτιά, μύτη, στόμα, πνεύμονες, διάφραγμα, δέρμα.
  • Μεσημβρινοί: Πνεύμονας, Σπλήνα, Παχύ έντερο, Στομάχι, Χολή, Τριπλός Θερμοσίφωνας.
  • Έκτακτοι μεσημβρινοί: Yang Wei Mai, Qiao Mai, Ren & Du Mai.
  • Σημεία επιρροής: Σημεία που επηρεάζουν την υγεία: Σημαντικά σημεία αναφοράς: CV 17 (Qi)
  • Κεντρικά σημεία της θάλασσας: Qi (Qi) GV 14, St 9 (CV 6).

Θησαυρoί από τη θάλασσα
Πριν από περίπου δέκα χρόνια, ξεκίνησα ένα ταξίδι ανακάλυψης.

Ακολουθούσα έναν χάρτη με πολύ λίγα σημεία αναφοράς και για πυξίδα είχα μόνο ένα μείγμα από εμπειρία, περιέργεια και διαίσθηση. Σε αυτό το στάδιο του ταξιδιού, έχω στα χέρια μου πέντε ξεχωριστές ακολουθίες θεραπείας και μια ακολουθία 40 λεπτών qigong για να εξασκηθώ και να μοιραστώ με άλλους ταξιδιώτες.

Οι Τέσσερις Θάλασσες είναι ένα μοντέλο μέσα από το πλαίσιο της παραδοσιακής ανατολικής ιατρικής και αναφέρεται στο Nei Jing (Κεφάλαιο 33 του Πνεύματος των Κεντροφόρων). Ωστόσο, η περιγραφή είναι πολύ σύντομη και περιορίζεται σε εκφράσεις ανισορροπίας και σε μερικά βασικά σημεία.

Εξ όσων γνωρίζω, έχει παραμείνει σκοτεινή και ανεξερεύνητη για πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια…

Οι εξερευνήσεις μου – με ασθενείς και ομάδες μαθητών στη Σουηδία, το Ισραήλ, την Ιταλία και τη Γαλλία – με οδήγησαν να συνειδητοποιήσω ότι το μοντέλο είναι ουσιαστικά ένα από τα επίπεδα- έτσι ίσως τέσσερα ωκεάνια βάθη παρά τέσσερις ξεχωριστές θάλασσες. Οι θάλασσες έχουν πάρει τα ονόματά τους από πτυχές του σωματικού νου.

Από το βαθύτερο προς το πιο επιφανειακό, είναι: Μυελός, Αίμα, Θρέψη και Qi.

Η Θάλασσα του Μυελού, όπως είναι φυσικό, πηγαίνει στα βάθη του ανθρώπινου οργανισμού και μπορεί να διορθώσει την παθολογία που σχετίζεται με τις προγεννητικές μας ενέργειες. Με αυτή την έννοια συνδέεται με το σκελετό, το νωτιαίο μυελό, τον εγκέφαλο και τα προγονικά πρότυπα που εκτείνονται πολύ πίσω στο χρόνο.

Η Θάλασσα του Αίματος, ελαφρώς πιο επιφανειακή και οριακά πιο γρήγορη στη ροή της, συνδέεται με βαθιά βυθισμένα συναισθηματικά μοτίβα, χαμένες αναμνήσεις και, φυσικά, βαθύτερα επίπεδα διατροφής. Η μήτρα, το διάφραγμα και τα αιμοφόρα αγγεία είναι βασικά όργανα με τεράστια σημασία σε αυτό το επίπεδο.

Η Θάλασσα της Διατροφής μας μεταφέρει σε ένα επίπεδο χαλάρωσης που είναι πιο προσιτό από στιγμή σε στιγμή. Ρυθμίζει αυτές τις στιγμές “όασης” , ξεκούρασης και αναγέννησης που χρειαζόμαστε για να νιώθουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας – ήσυχες στιγμές κουκουλωμένου προσωπικού χώρου όταν δεν έχουμε ανάγκη να παρακολουθούμε τα εξωτερικά γεγονότα, αλλά μπορούμε να βυθιστούμε εσωτερικά για μια σύντομη ανάπαυλα, να απολαύσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο και να γεμίσουμε τις δεξαμενές μας στο παρασυμπαθητικό pit-stop.

Η θάλασσα του Qi είναι το πιο επιφανειακό από τα επίπεδα. Εδώ τεντωνόμαστε, ανοίγουμε τα μάτια μας και δεχόμαστε τα ερεθίσματα του εξωτερικού κόσμου. Οι πνεύμονες, το δέρμα και οι κεραίες μας ξυπνούν και επεκτείνονται για να λάβουν σήματα που έρχονται προς το μέρος μας από εξωτερικές πηγές. Είμαστε πλήρως ζωντανοί, οξυδερκείς και περίεργοι να αλληλεπιδράσουμε με τον κόσμο γύρω μας – είτε στο παιχνίδι, είτε στη δουλειά, είτε στην άσκηση, είτε γενικά χωρική επίγνωση. Βρισκόμαστε σε πλήρη συμπάθεια και είμαστε έτοιμοι για διάλογο με το περιβάλλον μας.

Κάθε ένα από αυτά τα επίπεδα έχει κλινική σημασία και το καθένα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει το άλλο.

Πριν από αρκετά χρόνια, κατά τη διάρκεια ενός χειμερινού retreat, ζήτησα από τους μαθητές μου να εξασκηθούν στα θεραπευτικά μοτίβα που είχα συγκεντρώσει. Αυτό το έκαναν ήσυχα και αποτελεσματικά και κατά τη διαδικασία δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα τόσο καλά συντονισμένη που προκάλεσε ακούσιες κινήσεις στο σώμα μου. Αυτές σταδιακά οδήγησαν σε ένα πλήρως ολοκληρωμένο πρόγραμμα τσιγκόνγκ, που καλύπτει και τις τέσσερις θάλασσες από Μυελό μέχρι το Qi.

Το πρόγραμμα διαρκεί μεταξύ 30-40 λεπτών για να ολοκληρωθεί με κινήσεις που κυμαίνονται από ξεκούραστες στάσεις ανάπαυσης μέχρι δυναμική αερόβια άσκηση και φωνητική πληθωρικότητα.

Τόσο οι θεραπείες όσο και το πρόγραμμα qigong έχουν βοηθήσει στη δημιουργία μιας πιο ολοκληρωμένης αντίληψης για το πώς οι μυριάδες φυσικές και ενεργειακές πτυχές του σώματος και του νου συνδυάζονται και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους: μεσημβρινοί, σημεία, δομές και λειτουργίες συνδυάζονται σε ένα εύκολα κατανοητό μοντέλο του ανθρώπινου όντος με τέσσερις τρόπους δραστηριότητας, ανάπαυσης, αποθήκευσης και ανάπτυξης.

Ο χάρτης είναι πλέον αρκετά καλά συμπληρωμένος, αλλά κάθε νέο ταξίδι φέρνει νέες πληροφορίες, βελτιώσεις και προσαρμογές. Η πυξίδα, ωστόσο, παραμένει αμετάβλητη: περιέργεια, εμπειρία και η διαίσθηση παραμένουν οι οδηγοί μας.